Zencefilin faydaları nelerdir ?
Zencefil, sindirim sisteminize yardımcı olabilecek, ağrıyı rahatlatacak ve iltihaplanmayı azaltabilecek çeşitli sağlık yararları olan inanılmaz bir baharattır. Zencefilin faydaları çok olmakla birlikte ayrıca yemek için lezzetli bir bitkidir ve herhangi bir yemeğin lezzetini “güzelleştirebilir”.
Hiç şüphe yok ki zencefil birçok rahatsızlık ve sağlık şikâyetleri için etkili bir ilaçtır. Örneğin, zencefil çayı hazımsızlığı giderebilir, bulantı ve kusmayı doğal olarak durdurabilir. Zencefil infüzyonu veya kompres, eklem ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Astım ile ilişkili bazı semptomlardan doğal rahatlama elde etmenize de yardımcı olabilir.
Zencefilin Sağlığa Faydaları
Zencefil, zerdeçal ve kakule familyasından gelir ve esas olarak Hindistan, Güneydoğu Asya, Afrika ve Avustralya’da yetişir. Zencefil kökünün “eti”, fildişi renginden sarımtrak-yeşil renge kadar değişebilir, baharatlı ve biberli bir tada sahiptir.
Zencefilin temel bileşeni, zingerol içeren zingiberendir. Bilim adamlarına göre, zenceollerin en keskin kokusu 6-zingerol ve bu, sırasıyla, “sıcak” tadı olan biber ve kara biber vermek üzere, kapsaisin ve piperine-baharatlı bileşiklerle ilgilidir.
Zencefilin faydaları denince ilk bilinmesi gereken antioksidan özelliğidir. Zencefil ısıtıldığında veya kurutulduğunda güçlü antioksidan aktiviteye sahip olan shogaol adı verilen başka bir bileşik oluşur.
Öksürük giderici özelliği vardır. Nefes açıcı özelliğini hemen hissedersiniz.
Mide bulantısında içeceğiniz bir zencefil çayı midenizi rahatlatacak bulantıyı baskılayacaktır.
Zecefili çay dışında tüketmek isterseniz size bir öneride bulunmak isterim. Boğaz ağrınız varsa, leblebi büyüklüğünde küp şeklinde birkaç parça zencefil keserek gün içinde yanınıza almayı deneyebilirsiniz . Boğaz ağrınıza çok iyi gelecektir.
Pişirme ve ısıtmak, zencefilin antioksidan özelliklerini nasıl etkiler?
Bilindiği gibi pişirme çoğu gıdanın kimyasal bileşenlerini değiştirir. Çiğ, pişmemiş haliyle zencefilin aktif bileşenleri 6-zingerol’dur. Bununla birlikte zencefil ısıtılır, buğulanır veya pişirildiğinde bileşimi değişir ve diğer bileşikler oluşur.
Yemeklerinizde zencefil kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Taze zencefil alırken bozuk olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Zencefil pek çok sağlık faydası olan inanılmaz bir bitkidir, ancak bazı insanlar zencefilin günlük alımlarını artırmak istiyorlarsa bazı konulara dikkat etmek zorundadırlar. Bu konular, şunlardır;
- 2 yaşın altındaki çocuklar zencefil kullanmamalıdır
- Günde 4 g’dan fazla zencefil tüketmeyin
- Hamile kadınlar her gün 1 g zencefil alabilir
- Zencefil hafif derecede mide ekşimesi ve ishale neden olabilir.
- Zencefil kanı inceltir. Kan inceltici ilaçlar alıyorsanız günlük zencefil alımınızı artırmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Zencefil çayı nasıl demlenir ?
Taze zencefillerinizi iyice yıkadıktan sonra birazını rendeleyin. Ya da küçük parçalara ayırın. Sonra kaynamış suyunuza katarak 5-10 dk bekleyin. Bir kaşık bal ekleyerek için. Öksürük giderici ve iltihap önleyici özellikleri olan bu çayı keyifle içebilirsiniz. Acı gelebilir fakat alışırsınız. Boğazınızı rahatlatacak, nefesinizi açacaktır. Kullandığım şifalı bitkiler arasında belki de en işe yarayanı diyebilirim zencefil için.
Kış günlerinde yakalandığınız grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullancağınız en faydalı çaylardan biri zencefil çayıdır. Grip yada soğuk algınlığına yakalanmışsanız birazda boğazınız ağrıyorsa zencefil dostunuzdur. Ayrıca Grip konusunda faydalı yazımı incelemeyi unutmayın. Tüm tedavi yöntemlerine yer verdim. => Kısa sürede grip nasıl geçer ?
Zencefil nasıl ve nerede saklanır ?
Zencefillerinizi buzdolabında kağıt havluya sararak saklayabilirsiniz. Kabuklarını soymadan saklamanız içerisindeki suyun muhafaza edilmesi açısından önemlidir. Size önerim naylon poşetlere koymayın. Zencefil yapısı gereği nemi alınarak saklanması gereken bir bitkidir. Yoksa kısa sürede çillenme ve çürüme başlayacaktır.
Zencefili uzun süre saklayacaksanız derin dondurucuya koymanızı öneririz. Derin dondurucuda saklanan zencefil 6 ay kadar taze kalacaktır.