Uzay ile ilgili bilgiler
Uzayda ne hava vardır, ne de ağırlık. Güneşten doğruca gelen sıcaklık çok fazladır, ayrıca kuvvetli ve zararlı başka radyasyonlarda vardır. Sizlere uzay ile ilgili bilgiler hazırladık.
Bu kadar tehlikelerle yüklü olan uzayda, bir uzay adamı nasıl yaşar? Uzay bilginleri uzay adamı için özel elbiseler hazırlamışlardır, uzay gemisi de bu tehlikeler göz önünde tutularak yapılmıştır. Uzay gemisinin kabini, mümkün olduğu kadar yeryüzündeki bir kabine benzer bir yapıdadır. İçerisi ne çok. sıcaktır, ne de çok soğuk; yoksa uzay adamı bunun içinde çalışamazdı.
Kabin içindeki durum, uzay gemisi dönüşte yeniden dünya atmosferine girdiği sırada havayla sürtünmeden gelen büyük sıcaklığa rağmen yine aynı şekilde kalmalıdır. Kabinde, iki büyük oksijen deposu vardır. Pompalarla bu depolardaki oksijen kabinin içine gönderilir ve böylece içerideki hava basıncı, yeryüzündeki basıncın aynı kalır.
Uzay elbiseleri nasıldır ?
Kabindeki oksijen sistemi gerekli şekilde çalışmazsa, pilotun telaşlanmasına yine sebep yoktur. Neden? Çünkü özel bir elbise giymektedir. Astronotlar Bu elbisenin kullanımı için gerekli bilgileri ve uzay ile ilgili bilgileri eğitim sırasında alırlar.
Elbisesi ‘hava ve su geçirmediği için, uzay adamı istediği anda oksijenle dopdolu .bir elbise içinde bulunabilir. Böylece kabinde bir aksama olursa, elbisesi içinde normal ’hava basıncı yine devam eder. Belki inanmakta güçlük çekeceksiniz ama, uzay adamı ;bir günde solurken 150 galon oksijen harcar”. Kullanılmış olan oksijeni üst üste yeniden kullanabilmeyi sağlamak için uzay bilginleri çeşitli yollar aramak Zorunda kalmışlardır.
Uzayda Oksijen var mı ?
Uzay ile ilgili bilgiler anlatılırken oksijen konusunu atlamak olmaz. Uzay adamı. soluk verirken uzay elbisesi ve kalbin içine karbondioksit salar. ‘Eğer bu gaz yak edilmezse, uzay adamı havasızlı’ktan, yani oksijensizlikten boğulur. Resimde uzay adamının başındaki miğfere bakınız. Bir başka “hortum daha görebiliyor musunuz? işte kullanılmamış oksijen buradan gelir, karbondioksit de yine buradan çıkar. Çıkış sırasında oksijenin içindeki karbondioksit temizlenir ve geride kalan oksijen yeniden kullanılır.