Uçaklar nasıl uçar ?
Uçaklar nasıl uçar ? Uçakların nasıl uçtuğunu öğrenmeden önce, bir uçağa etki eden kuvvetlerin neler olduğunu bilmek gerekir.
Uçaklar nasıl havada durur
Uçaklar havada nasıl durabilir? Bu sorunun kısaca cevabı şudur: Uçak uçarken hava alttan kanatları yukarıya doğru ittiği için. Şimdi pilotun bu kaldırış sırasında uçağı nasıl yönettiğini görelim.
Uçak havada dümdüz uçarken, aşağıdan iten hava ile uçağın ağırlığı bir-birine denktir. Uçağı daha fazla yükseltmek için, alttan iten havanın kuvvetinin uçak ağırlığından daha fazla olması gerekir. ‘Bunu başarabilmenin bir yolu, uçağın hızını artırmaktır. Uçak havalanırken işte bu sağlanır. Uçak havalanmak üzere pistte gittikçe hızlanır, biraz sonra da havanın yerden yukarı itişi, uçağı havalandıracak kadar fazlalaşır.
Pilot uçağı nasıl uçurur
Pilot otomobildeki gibi bir direksiyon kullanmaz. Onun yerine kontrol kolundan yararlanılır. Bu kolu hareket ettirerek uçağı da yükseltir, alçaltır. Bu kol tam önünde bacaklarının arasındadır.
Uçağın kuyruğu üzerindeki iki küçük kanadın arka kenarlarına bakarsanız, ‘Bunlar aşağı yukarı kaldırılıp indirilecek şekilde yapılmıştır. Pilot kontrol kolunu ileriye doğru itince, elevatörler aşağı iner. O zaman uçağın arka tarafındaki hava itişi fazlalaşır. Kuyruk yukarı kalkar, uçağın burnu aşağıda kaldığı için inişe geçer.
Uçağı tekrar havalandırmak için pilot kontrol kolunu geriye doğru çeker. O zaman elevatörler yukarıya doğru kalkar, alttaki hava da büyük kanatların altından daha kuvvetli bir itiş yapar. Böylece uçak ‘da havada gittikçe yükselir.
Pilot kontrol kolunu sağa ve sola doğru da ettirebilir. Böylece kanatçıklardan .öbürü de yukarı“ doğru hareket . eder. Uçağın iniş _ve kalkışını sağlayan da; kanatların, kenarlarındaki bu kanatçıklardır. Kontrol kolundan başka pilot bir de uçağa yön vermek için dümen pedallarını kullanır. Bu pedallar uçağın kuyruğundaki dümeni çalıştırır. Dümenin döndüğü tarafa göre havanın uçağı itiş yönü de değişir.