Sinir Sistemi
Sinir Sistemi Bahçenizde bir koltuğa gömülüp rahat rahat kitap okumakta olduğunuzu düşünelim. Güneş pırıl pırıl parlıyor, hava o kadar sıcak ki, ceketinizi çıkarmış ve yanınıza koymuşsunuz. Birdenbire gökyüzünü karanlık bir bulut kaplıyor, ısırıcı bir rüzgar çıkıyor ve üşümeye başlıyorsunuz. Neredeyse donacaksınız. Ne yapmalı acaba diye düşünüyorsunuz. Sonra ceketiniz aklınıza geliyor, eğilip yerden alıyorsunuz ve tekrar giyiyorsunuz.
Oh, biraz ısındım! Diyorsunuz ve okumaya devam ediyorsunuz. Şimdi hepiniz, üşüdüğünüz zaman ceket giymenin akıllıca bir iş olduğunu bilirsiniz. Fakat nasıl üşüdüğünüzü biliyor musunuz? Ceketinizi giyerken kollarınızı nasıl gerekiyorsa öyle hareket ettirmenizin nedenini de biliyor musunuz? ‘ Şimdi size, bütün bunları düzenleyen sistemin sinir sistemi olduğunu anlatmaya çalışacağız. Bir insanın vücudunu parçalara ayırabilseydiniz, sinir sisteminin büyük kısmını kolayca bulabilirdiniz.

Sinir sistemi organları
Sinir sistemi organları
Bu sistemin en büyük parçası beyindir, o da, bildiğiniz gibi kafanın içerisindedir. Beynin arka tarafına bir kuyruk gibi bitişen uzun bir şey vardır. Bu da omuriliktir ve belkemiğinin içerisinde bir tünel gibi uzayan oluğun içine yerleşmiştir. Resme bakarsanız, sinir sisteminin bu ilk parçasının vücut içinde nasıl bir yer tuttuğunu görebilirsiniz. Bunların ikiside çok önemli; fakat o ölçüde de kolay incelenebilir parçalardır. Çok şükür ki, kafatası ve belkemiği gibi kalın kemik kılıflar içerisindedirler ve bu kılıflar onları dış etkilere karşı çok iyi korurlar.
Omuriliğin iki yanından 31 çift sinir çıkar. Bunlar ‘bel kemiğindeki ince deliklerden çıkıp bütün vücuda yayılırlar. Bu sinirlerden çoğunun uçları derimize kadar uzanır. Öbürlerinin uçları kaslara kadar gelir. Daha sonra göreceğimiz gibi, bu iki çeşit sinirler, birbirinden o|dukça başka işler görürler.