Sabun nasıl yapılır,Bıttım sabunu nedir ?
Sabun nasıl yapılır konusunda bilgi vereceğiz.Sonra bugünlerde çok rağbet olan bıttım sabunu hakkında bilgi vermek istiyoruz.Bıttım sabunu içerisinde bıttım meyvesinin özleri bulunur. Bıttım Güney doğu anadoluda yetişen bir meyvedir. Bıttım sabunu menengiç denilen bir yağdan elde edilir. Bıttım aslında siirt fıstığının aşılanmış halidir.
Bıttım sabununun faydaları nelerdir ?
Bıttım sabunu kullanmasından bahsedelim ilk önce . Bıttım sabununu bol bol köpürtmeliyiz. Sabunu tek başına kullanmalıyız. Herhangi bir kimyasal eklemeden kullanmalıyız. Bıttım sabunu kullanırken düzenli bir kullanım yapmalıyız. Saçlarınızı bıttım sabunu ile yıkadıktan sonra diğer gün yıkamadan dinlenin. Saçların bıttım özleriyle beslenmesini sağlayın.
Bıttım sabununun yapımı normal sabun yapımına benzer. Tatihi geçmişi sabunun tarihi geçmişine yakındır.
Sabunun tarihçesini, sabun kullanımını araştırmak istedik. Gelişen bilim yeni kuşaklara sayısız rahatlıklar sağlamaktadır. Bu ilerlemeleri düşündüğümüz zaman, bizden evvelki kuşakların en basit ve doğal ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları bizde merak uyandırır. Dünyamızın geçirdiği çeşitli mucizevi evrimlerde ihtiyaçlar da, her zaman evrenin zamanındaki gelişmesine uygun olmuştur.

bıttım sabunu
XX. yüzyılın insanları geniş çalışma ve araştırmaların meyvelerinden zevkle yararlanırlar. İnsanlar, bugünkü modern araçlar bulunmadan insanların ilkel hayatın çeşitli sıkıtıları içinde yaşamış olduklarını düşünürler. günün hikayesi, bize ilkel insanların, doğal ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabildiklerini gösterir. Homeros’un şiirlerinden, eski Yunanlılar temizliğe çok önem verdiklerini anlıyoruz. Kahramanlar; vücutlarına mis kokulu yağlar sürmeden’ savaşa gitmez, Tanrılara yapılan kurban törenlerine katılmazlardı. Değerli kremleri, ağaç reçinesiyle, meyvelerden elde ettikleri kokulu yağların karıştırılmasıyla elde edilirdi. Bunlar arasında, bugün de hekimlikte ve sanayide kullanılan mür, ardıç, defne ve mersin ağaçlarını sayabiliriz. Bugün temizlenmemizi sağlayan sabun, varlığını o eski buluşlara borçludur. O zamanlar kullanılan kokulu yağlar, sıvı halindeki sabundan başka bir şey değildir. Romalılar, banyo yapmayı bir tören haline sokmuşlardı. Roma’da bugün, .eski büyük banyolardan kalma harabelere rastlanır. Terme denilen bu anıtların en ünlüleri: Agrippa, Neron, Traino, Adriano, Caracalla, Diodeziano, Constantino gibi ünlü imparatorlar tarafından yaptırılmıştır.
Sabun çeşitleri
Eski insanlar, sabun yapmasını ve içine konan malzemenin ayarlanmasını gayet iyi bilirlerdi; Bıttım sabunu da bu yapılan sabunların arasında olduğunu düşünüyoruz. Ancak, kullandıkları metotlar ilkeldi. Sabun yaparak, Akdeniz’de ticaretini yapan ilk ulus Fenikelilerdir. Zamanla sabun yapımı genişledi ve italya’da ilk olarak Venedik’te sabun sanayii kuruldu. Venediklilerin yabancı ülkelerin sabununu kullanmaları yasak edildi. Venedik sabununu diğer sabunlardan ayırt edebilmek için her tarafı mühürlendi. Böylece, sabun, küçük parçalara bölünse bile her bir parçada mühür bulunuyordu. Yapma şekline göre, çeşitli sabunlar vardır. Sıvı halinde sabunlar, ilk zayıf alkalin, arkasından kuvvetli alkalin ve iri tuz karıştırmak suretiyle elde edilir.
Katı sabunlar ise yağ ve alkalinin birlikte kaynatılmasından meydana gelir. Her cins yağdan sabun elde etmek mümkün kemikyağı, hindistancevizi yağı ya da herhangi bir hayvansal ya da bitkisel yağ. Ham sabuna, talk pudrası, eriyebilen cam, süngertaşı tozu, kum, çeşitli klorit ve karbonatlar gibi maddeler katılarak hileli sabunlar elde edilir.
Piyasada en kabasından, en safına, ilaçlısından, tuvalet için yapılmış kokulusuna kadar her tür sabun bulunur. ilaçlı sabunlara köfur, iktiyol, salisilat asidi, aksülüman gibi kimyasal maddeler karıştırılır. Sabun gerek şahsi temizliğimiz, gerekse çamaşırlarımızın temizlenmesinde kiri ve yağı ayırabilme hassasiyetini taşıdığından, vazgeçilmez bir maddedir. Bugün çamaşır problemi, makineler sayesinde hallolmuştur şahsi temizlik problemimizi de, suyu sevmek ve kendimizi seçeceğimiz güzel kokulu bir sabunun yumuşak köpüklerine teslim etmekle halledebiliriz.
Kokulu sabun çeşitleri
Sabun Çeşitleri: Sabunlar yapıldıkları maddelere, kullanılacağı yerlere göre çeşitlidir. Banyo sabunları çekirdek sabunları sınıfına girer. Reçineli sabunların içinde %20 reçine bulunur. Tuvalet sabunlarında kullanılan ham maddeler en iyi cinsten seçilir. Köpüğünün bol olması için de %10-15 kakao yağı, ayrıca biraz potasyum hidroksit katılır. Arap sabunu yumuşak sabunlara dahildir, İçinde bezir yağı da bulunabilir. Renkleri, kokuları yapıldıkları yağa göre değişir, saydam ya da yarı saydam olur.
Sıcaktan erimemeleri için de içine biraz sodyum hidroksit katılır. Çözücülü sak bunların içinde yağları çözen organik bir çözücü bulunur. Çok kirli, yağlı dokuların yıkanmasında kullanılır. Görünüşleri sert sabunları andırır. Kireçli sulara daha çok dayanıklıdır.