Kolay resim teknikleri
Kolay resim yapmak insanın hayatında bir defa bile olsa yapmak istediği şeylerden biridir. Kolay manzara resmi yapmak aslında iyi bir gözleme dayanır. Karşımızda ve etrafımızdaki şeyler hepimize başka türlü görünür. Bir müzede ya da bir kitaptaki resimlere baktığımız zaman bazısı bize güzel görünür, bazısı da anlamsız ve çirkin,. Bize güzel görünen resimleri, bir ressam yapmıştır. 0 ressam hoşlandığı şeyin resmini, hoşlandığı şekilde yapmıştır.
Hızlı resim teknikleri
Kolay manzara resmi yapmak için bazı kurallara dikkat etmek gereklidir. Resim yaparken beyaz kağıt üzerine siyah çizgilerle resim üç şekilde yapılır:
Mürekkepli kalemle,
kurşun kalemle,
kömür kalemiyle.
Boyalı bir resimde ressam, resmini yapmak için boya kullanır. Mürekkepli ya da kurşun kalemle resim yaptığınız zaman ise, sadece bu kalemlerin çizdiği çizgileri kullanmak zamanda kalırsınız. Yaptığınız resme biraz daha canlılık verebilmek için bir dereceye kadar da gölgeden faydalanabilirsiniz. Ama asıl önemli olan, çizgidir.
Resim kalem çeşitleri
Bir kurşun kalem aldığınız zaman üzerinde şuna benzer işaretler bulunduğunu görmüşsünüzdür. 2b, 4B vb. Bu harf ve sayılar bize kalemin sertlik derecesini gösterir. 2b işaretli bir kalem, Hb, den daha yumuşak 4B işaretli kalem 2b işaretliden daha yıımuşaktır.
Resim kalemi nasıl tutulur
Kolay resim yapmak için kalemin ucunu sivri olarak açmak çok önemlidir. Ayrıca kalemi parmaklarınız arasında çok sıkmamalı, kağıda da kuvvetli şekilde bastırmamalısınız. Bazen çizdiğiniz resim kağıdın arkasına kadar çıkar. Bu kadar bastırarak yapılan resim iyi olmaz.
Resim yapmaya ilk başlandığı zaman kullanılacak en uygun kalem «2b» dir. ilk denemelerinizi bir kağıt üzerinde keskin düz ve eğri çizgiler yaparak ve kağıt üzerinde hareket ettirirken kalemin parmaklarınız arasında rahatça kımıldamasına imkan veriniz.
Çizgi resim teknikleri
Güzel resim yapmak için resmini yaptığınız şeyin bazı parçalarını gölgelerle belirtmelisiniz. Gölgelerin çoğunu da, çizgilerinizi kalınlaştırarak yaparsınız, Örneğin bir ağaç dalının resmini çiziyorsanız, daha ışık vuran yerleri ince çizgilerle, gölgede kalan parçalarını da kalın çizgilerle belirtirsiniz.
Bunu denedikten sonra, çapraz çizgilerle gölgeleri daha değişik şekillerde belirtebilirsiniz. Önce bir yönde çizdiğini: gölgeli çizgiler üzerinden, çapraz yönde başka gölgeli çizgiler çizebilirsiniz.
Resim yapmak bize çok zevk verir. Pek az şeyden onun kadar hoşlanırız. Resim yapmak eğlendirici bir iş olmalıdır. Eğer resim yapmak için birçok kurallar söylenir ve bunları aklınızda tutmanız istenirse, sıkılırsınız ve resim yapmak artık eğlenceli bir iş olmaz. Fakat hatırda tutulması çok kolay olan bazı önemli kurallar vardır ki, resim yapmaya yeni başladığınız zaman bunlar size çok yardım eder. Kolay resim yapmak için bu kuralları öğrenmek yaptığınız işten keyif almanızı sağlar.
Örnek bir kolay manzara resmi yapmaya çalışalım : Ufukta bir yelkenlinin üç durumu.
Yapacağınız resmi önce kafanızda tasarlamalısınız.
Bazen bir resmi yapmadan önce, onu gözlerinizin önünde açıkça canlandırabilirsiniz. Fakat en iyisi, resim yapmaya etrafınızdaki bir basit şeylerden başlamaktır. Gördüğünüz şeylerin resmini yapmaya başladığınız zaman, o şeyler bir çeşit çerçeve içine yerleştirilmelidir.
Daha sonra büyük sanatçıların resimlerine baktığınız zaman, o resimlerin nasıl bir çatısı, iskeleti bulunduğunu göreceksiniz. Böyle bir çatısı, iskeleti bulunmayan bir resim zayıf olur ve ne kadar iyi boyanırsa bayansın bu zayıflık kendini belli eder.
Kolay manzara resmi yapmak
Burada size Kolay resim çizme tekniklerinden bahsetmek istiyorum. Şimdi bir resmin yapısı demek olan kompozisyondan söz edeceğiz. Çoğumuz çevremizde gördüğümüz bir şeyin resmini yapmaktan hoşlanırız. Çoğu zaman da nasıl başlayacağımıza karar veremeyiz. Ev dışındaki bir görünüşe manzara adı verilir. Kolay manzara resmi yapmak için bazı konulara dikkat etmemiz gereklidir. Bir manzaraya baktığımız zaman onun içinde o kadar çok şey görürüz ki, hangisinden başlayıp, hangisinde bitireceğimize karar vermekte güçlük çekeriz.
Birçok ressamlar bir manzaranın önce basitçe kaba taslak resmini çizmek için yanlarına bir resim çerçevesine benzeyen, dikdörtgen şeklinde bir çerçeve alırlar. Bu, işinizi çok kolaylaştırır. Bir çerçeveyi gözünüzün önünde kaydırarak manzaranın çeşitli kısımlarını onun içinden görebilirsiniz. Bu parçalardan hangisi daha çok hoşunuza giderse, resmini yapmak için onu seçersiniz.
Ufuk gökyüzünün yeryüzüne dokunuyormuş gibi olduğu yerde beliren çizgidir.
Bir denize ya da büyük bir göle bakarsanız, gökle yerin bu birleşme çizgisini çok açık olarak görürsünüz. Bir sürü ağaçlar ya da binalar olduğu zaman bu çizgiyi görmek, hatta tasarlamak bile güçtür, ama öyle bir çizgi her zaman vardır. iyi bir resimde bu çizgi hiç bir zaman resmi ortadan ikiye bölmez. Çünkü böyle bir resim hiç ilgi çekmez. Ufuk çizgisi ortanın biraz altından ya da üstünden geçmelidir. Şimdi diyelim ki, denize bakıyorsunuz. Bu resmin, siz deniz kıyısındaymışsınız gibi görünmesini istiyorsanız, bu çizgi ortanın biraz altından geçmelidir.
Manzaraya bir tepeden ya da bir binanın üzerinden bakıyormuşunuz gibi görünmesini istiyorsanız, ufuk çizgisi ortanın üzerinden
geçmelidir.
Ufuk çizgisini doğru yerine yerleştirdikten sonra, manzaradaki önemli şeyleri de yine doğru olarak yerleştirmeniz gerekir. Ancak bir manzaraya baktığımız zaman içindeki birçok şeylerin, ağaçların, binaların düzenli bir şekilde yerleşmemiş olduklarını görürüz. Bunun için zihnimizde onların yerlerini, daha düzenli olacak şekilde, biraz değiştiririz. Böylece resmin ana yapısı tespit edilmiş olur. Bu kadar ayrıntılı anlatmamıza rağmen aslında çok basit bir çizim yaptık. Şimdi kolay resim yapmayı resimlerle anlatmaya çalışalım.

Örnek kolay manzara resmi Taslak çizim
Burada amaç kolay manzara resmi çizmek için ön taslak çalışmasının çok önemli olduğunu anlatmaktır. Çizeceğiniz objelerin yerlerini genel hatlarıyla paylaştırırsanız çalışma boşken bile anlam kazanır.
Simetri nedir?
Göz önünde tutmamız gereken şeylerden biri de simetridir. Birbirinin benzeri olan “şeyleri resmin iki yanına eşit şekilde koyarsanız, simetrili bir resim yapmış olursunuz. Fakat bu düzendeki bir resim bazen pek hoş görünmez. Birbirinin benzeri olan şeyleri resmin yalnızca bir yanında toplarsak, buna da asimetri (simetrisizlik) denir.
Bu türlü, yani simetrisiz olan resimler çoğu zaman daha ilgi çekici olurlar. Kâğıt parçaları üzerinde bunların bazı denemelerini yapabilirsiniz.
- Çubuklardan bir küçük çerçeve yapınız .
- Bu çerçeveyi karşınızdaki bir manzara önünde sağa sola kaydırarak içinden bakınız.
- Bir tek manzara içerisinde birbirinden başka ne kadar çok resim bulunduğunu görerek şaşıracaksınız.
Kolay resim ve kolay manzara resmi yapmak için bu resim tekniklerine dikkat etmeniz yaptığınız resmi daha kolay yapmanıza ve keyif almanıza imkan sağlar.