Protein Hangi Besinlerde Bulunur
Protein içeren besinler insan yaşamı için çok önemlidir. Bu mikro besin maddesi enerji üretir ve mineraller ve vitaminlerle karşılaştırıldığında her geçen gün daha büyük miktarlarda gerekir. Proteinlerin bazı işlevleri hücrelerin, vücut kaslarının ve dokuların oluşumunu içerir. Amino asitler olarak adlandırılan protein yapı blokları, enzimlerin, hormonların ve antikorların üretiminde kullanılır. Komple proteini sunan gıdalar, hayati amino asitler sağlayan besinlerdir. Bu amino asitlerin bazıları, diyet kaynakları yoluyla elde edilebilir.
Komple Protein ile Eksik Protein
Komple protein: Bu, diyetinizde olması gereken tüm gerekli amino asitleri içeren bir proteindir.
Eksik protein. Bu protein, gerekli amino asitlerin tümünü içermez. Bir ya da birçok amino asit (gerekli) yoksun olabilir ve bu nedenle kısmi ya da eksik protein olarak adlandırılır.
Tavsiye edilen günlük protein alımı
Yetişkinler için önerilen günlük protein miktarı vücut ağırlığı kilosu başına 0,36 gr’dir. Araştırmalar, bazı kaslar inşa etmeye çalışan kişilerin kilogram başına yaklaşık 0.8 ila 1.0 gram alabileceğini gösteriyor.
Proteini yüksek olan besinler
Proteinli Kümes hayvanları, et ve balıklar
Kırmızı et, tavuk ve balık gibi hayvan gıdaları komple proteinlerin kaynaklarından biridir. Kırmızı ete bazı örnekler biftek, sığır bonfilesi ve sığır filetosudur. Tavuk parçaları, ördek veya hindi göğsü içerir ve balık, karides, ton balığı, istiridyeler ve somon içerir.
Proteinli Yumurta ve süt ürünleri
Hayvanlardan türetilen gıdalar komple proteinleri içerir. Yumurtanın beyaz kısmı, büyük protein kaynağıdır. Bir yumurtanın yaklaşık altı ila yedi gram protein içerdiği söylenir, ancak bu yumurta büyüklüğüne bağlıdır.
Protein içeren besinler : Vegan gıdaları
Neyse ki, vejetaryen olanlarınız için, bitki temelli ve eksiksiz proteinler içerdiği bilinen gıdalar da var. Bu tür bitkiler arasında soya ürünleri ve protein bakımından zengin olan bütün tahıl bulunur.
Tamamlanmamış protein kombinasyonu
Tamamlanmamış proteinleri (2 veya daha fazla olabilir) birleştirdiğinizde komple bir protein oluşturabilirsiniz. Çünkü eksik amino asit, eksik amino asit içeren bir protein eklediğinizde telafi edilebilir. Bir yemekte yiyecek kombinasyonunu yediğinizde, vücudunuz tüm gerekli amino asitleri alacaktır. Kayıp proteinleri telafi etmek için kullanılan proteinlerin tamamlayıcı protein olduğu düşünülmektedir.
Tamamlayıcı veya kombine protein örnekleri
Aşağıdaki gıdalar, onlardan yapabileceğiniz bazı örnek yemeklerle birlikte eksiksiz bir protein yapmak için birleştirilebilen gıdalardır:
- Baklagiller tohumları
- Süt
- Tahıllı baklagiller