Menu

Paslanma nedir ? Pası ne söker ?

Pas nedir ? Paslanma nedir ? Pas Neden Olur… Pası ne söker ? Zor bir işlem evet. Herkes pasın ne kadar can sıkıcı bir şey olduğunu bilir. Paslanan bir makine çalışmaz. Metaller uzun süre nemli bir yerde bırakıldıkları zaman pas meydana gelir. Fakat bütün metaller pas tutmaz. Ancak demirin ve çeliğin başına gelir bu. Yağmur yağarken çeşitli metalleri dışarıda bırakırsanız, bunu siz de deneyebilirsiniz.

Bakır ve kurşun pas tutmaz. Evlerin tavanlarında bakır çivi kullanılması da bu yüzdendir.

Paslanma nedir ? Pası ne söker ? İlginç Bilgiler  soker paslanma nedir

demirin paslanması

Pas nedir ?

Demirin oksijen ve suyla yaptığı yavaş bileşime pas denir. Oksijen metallerin çoğuyla yavaş yavaş birleşerek onları oksitlerse de pasın durumu biraz farklıdır. Çünkü pas demirin sulu halidir, yani kuru yerlerde oluşmaz. Demir ve çeliğin paslanmasını önlemek için, önce pasın nereden meydana geldiğini bilmemiz gerekir. Bilginler böyle bir soruyla karşılaşınca, hemen deneylere baş vururlar.

Paslanma nedir ? Paslanma nasıl olur ?

Paslanma nedir ? Demir ve çeliğin, nemli bir yerde bırakıldıkları zaman pas  tuttuklarını söylemiştik. Buna paslanma diyoruz. Acaba paslanmaya sebep olan şey, su mudur? Bunu anlamak için siz de kendi kendinize bazı denemeler yapabilirsiniz .

Paslanma deneyi nasıl yapılır ?

Paslanma nedir anlamak için küçük bir deney yapalım. Yeni yapılmış ve pırıl pırıl parlayan birkaç çiviyle, ağzı mumlarla kapanabilecek üç küçük şişe alınız. Şişelerden her birine bir-kaç tane çivi koyunuz. Sonra birinci şişe içine biraz su döküp ağzını açık bırakınız. ikinci şişeye su yerine kireç koyunuz. Böylece şişe içindeki havanın kuru kaldığına iyice güvenebilirsiniz. Bu şişenin ağzını iyice kapadıktan sonra bırakınız.
İkinci şişede yalnızca hava vardır, üçüncü şişedeyse yalnızca su var, hava yoktur. 1-2 gün beklemeye bırakınız Sonra çivileri çıkararak sonuçları karşılaştırınız. Paslanma hangi şişelerde olmuş ?

Paslanma nedir ? Pası ne söker ? İlginç Bilgiler  soker paslanma nedir

Demirin paslanması ve paslanmayı önlemek

Şu halde bir demirin paslanması nın nasıl önleyebileceğinizi de öğrendiniz mi? Bunun tek yolu, demirin üzerine su ve havanın beraberce dokunmasını önlemektir. Bunun için de demirin ya da çeliğin üzerini paslanmayacağı bir maddeyle kaplamak gerekir. Böylece demirin paslanması önlenir.

Demirin paslanması konusunda önlem almak için bazı yöntemler vardır. Bu iş bazen özel boyalarla yapılır.. Gümüş rengine boyanmış demir borular vardır. Amaç paslanmayı önlemektir.

Bazı yiyecekleri uzun süre saklamak için, teneke kutular içine konduğunu bilirsiniz. Aslında bu konserve kutuları tenekeden yapılmış’değildir. Çelikten yapılırlar. Fakat çeligin dış yüzü, paslanmaması için, ince bir kalay tabakasıyla örülmüştür. Paslanmayı önlemek için kalaydan başka metaller de kullanılır. Örneğin demirin üzeri çinkoyla kaplanır. Görülüyor ki, demirin paslanması can sıkıcı bir şey olmakla birlikte, bunun önüne geçmek için yeni yeni deneyler yapılmakta, çareler aranmaktadır.

Pası ne söker ?

Pası ne söker ? Piyasada birçok pas sökücü kimyasal bulunur. Bu pas sökücüleri kullanmak zaman ve emek tasarrufu sağlar. Unutulmamalıdır ki paslanma kimyasal bir olaydır. Pası ne söker sorusunun cevabı da kimyasal bir pas sökücü olacaktır. Akfix e70 , WD40 ,404 pas sökücü bunlardan bazılarıdır. kullanma talimatlarına uyarak pas sökme işlemini sağlayınız.

Paslanma nedir ? Pası ne söker ? İlginç Bilgiler  soker paslanma nedir

Leave a Reply