Menu

Mahalli yerleştirme sistemi neler getiriyor ?

Mahalli yerleştirme sistemi Ortaokul öğrencilerinin Evine en yakın okula gidecekleri söylemi ile tanıtılıyor. TEOG’un yerine gelen yeni sistemi tanıtırken kullanılan bu söylem kulağa hoş gelse de yeni sistem ne gibi sorunları beraberinde getirecek? Bekleneni verecek mi? Eğitim iş sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım Yeni eğitim sistemi Mahalli yerleştirme sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Mahalli yerleştirme sistemi neler getiriyor ? Haber  yerle tirme sistemi neler mahalli getiriyor

Mahalli yerleştirme sistemi nedir ?

Bizi Tedirgin eden bütün çocuklarımızın geleceğini karartma noktasında Problem olacağını düşündüğümüz sistem. Bu sistem nedir sınavı kaldıracağız dediler. Yeni Yeniden bir sınavı koydular birincisi bu.

Madem sınavı kaldıracaksınız neden bir sınav tekrar koruyorsunuz? Öncelikle Eğitim İş sendikası olarak sınavla ilgili görüşümüz de açıklamak isteriz Biz öğrencilerimizin sınav odaklı eğitim görmesinden yana değiliz. Yani çocuklarımızın kendi gelişimlerinde eğitim öğretim hayatı içerisinde yapmaları bunu sınavlara sürekli test sınav çözme peşinde koşarak yıllarını harcamalarını Bu şekilde eğitim hayatı geçirmelerini istemiyoruz. Ama Türkiye’nin bazı gerçekleri var. Son 15 yılda AKP hükümeti bu konuda hiçbir olumlu adım atılamaması her gelen milli eğitim bakanının Bir önceki bakanı getirmiş olduğu sistemi, bu tamamen yanlış, Biz yeni bir sistem getiriyoruz,
Bu mükemmel bir sistem diyerek sürekli sistem değişikleri  içerisine girmesi bugüne gelmemizi sağlayan en önemli nedendir.

O yüzden de biz Öncelikle AKP hükümetinin son 15 yılda bütün bakanlarını her gelenin bir önceki sistemi değişerek yeni bir sistem getirmesi nedeniyle oluşturmuş olduğu bu Kaos nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu 15 yılda çok daha güzel faaliyetler çok daha güzel eğitimle ilgili çalışmalar yapılabilirdi ama “her şeyi ben bilirim Her şeyi benim istediğim gibi olacak” söylemi nedeniyle ne yazık ki bunların hepsi kaçırıldı. Bir 15 yıl heba edildi.

Yeni eğitim sistemi neler getiriyor

Peki bugüne gelince ne oldu yine 20 yıl önceki Türkiye’de var olan sınav sistemini yeni bir şey icat ediyormuş gibi ortaya getirdiler. Adına da Mahalli yerleştirme sistemi dediler.

Ama 20 yıl öncekinden daha kötü bir şekilde getirdiler. Nedir bu ? Şimdi deniyor ki Türkiye’deki 8 sınıfta okuyanların ki bu 1.200 000 çocuğumuzla bahsediyoruz Yani bir milyon 200.000 aileden bahsediyoruz. Bu çocuklarımızın ancak yüzde onunun nitelikli okullara gitmesi gerektiğini %90 ınında geri kalan yani deyim yerindeyse niteliksiz okullara gideceğini söyleyen bir açıklama mevcut. Söylemler son derece yanlış ve hatalı. Kelimeler seçilmeden yazılmış. Bu sebeple Sayın Bakanı kınıyoruz.

Okullardaki sistemi iyi göstereceksiniz ama yüzde doksanı niteliksiz okul diye tanımlayacaksınız ve çocuklarımızı da niteliksiz diye tanımadığınız okullara gitmek zorunda bırakacak bir sistem getireceksiniz Biz bunu eğitim-iş Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığını söylemiş olduğu bu kelimeleri nedeniyle kınıyoruz.

Bu kadar kötü bir algı yönetimi bu kadar kötü bilgilendirme olamaz. Sınav olmamalı mıdır ? Sınavın olmamasına yönelik her çalışmayı destekleriz. Ancak bunun altyapısı için Türkiye’de bir zaman gerekiyor. Nasıl bir zaman ? Bir geçiş süreci, bu geçiş süreci en az 5-6 aylık bir süreci getirir nedeni de şudur; çocuklarımız 4. 5. Sınıftan itibaren kendi eğitim geleceği ile ilgili hazırlık içerisinde Ve tabii ki velileri bunlarla ilgili bazıları çocuklarına özel ders aldırıyor bazılarını çocuklar yeteneklerini gelişletici kurslara gönderiyor. Bunun içerisinde güzel sanatlarla ilgili müzik gibi bölümler var Spor eğitimi gibi bölümler var diğerleri sayısal ve fen bilimleri alanında gelişmesi için katkılarda bulunuyor bazıları da kendi yeteneklerini keşfetmek için kendi çocuklarını farklı Sosyal aktivitelere sokuyor. Bütün bunların nedeni kendi çocuklarının geleceğini kendi yetenekleri ölçüsünde bir süreçte analiz edip kendi geleceğini tayin etmekti.

Siz bir sistem getirmek istiyorsanız Elbette ki Türkiye’de çocuklarımızın hayrına ülkemizin geleceğine faydalı olabilecek her sistemin yanındayız.

Yeni eğitim sistemi Kalıcı Olacak mı ?

Mahalli yerleştirme sistemi eğitim kalitesini artıracak mı ? Nedir bu sistem ?

Çok kısa bir sürede Milli Eğitim Bakanlığı bu başarısız girişimden nedeniyle ayrılır. Yerine gelen bakan da bunu iptal edip yeniden bir sisteme geçmesiyle son bulur.  Ama dünyada bunun gelişmiş örnekleri var. Bu konudaki eğitim noktasında gelişmiş ülkeler sınav sisteminin ortadan kaldırıcı yöntemleri kendi süreçlerde keşfetmişler. Elbette ki bizim sistem oraya tıpatıp uymaz milli eğitim sistemi politikasını tabii ki geliştirmeliyiz ama Bunun içerisinde tüm eğitim paydaşları ile birlikte kamuoyunun tamamını bilgilendirerek herkesin kabul gördüğü bilimsel bir çalışma içerisinde , üniversitelerin bu konuda katkı sunduğunu uzman görüşlerinin alındığı ve herkese bunu tartıştıktan sonra evet Biz üç sene sonra 5 yıl sonra şu sisteme yavaş yavaş geçiyoruz, Bu arada ki tüm öğrencilerimizin de hak kaybolmaması için kendilerini geliştirdikleri ya da yatırım yaptıkları konulardan geriye düşmemeleri açısından bu sistemde daha iyi yerlere yerleşmeleri açısından gereğini yapacağız demeleri gerekiyor.

Peki çocuklarımız bütün bunları İlla bir sınava girerek mi yapmalıdır Hayır eğer İlkokuldan itibaren çocuklarımızın gelişimleri doğru notlar Tespit edilip kayıtları tutulup dosyalanır ve bir üst okula bir üst sınıfa doğru bunlar aynı şekliyle ciddi anlamda yönlendirilebilir.

Şimdi şu anda bunu açıkladınız ve çocuklar 8 sınıf odaklanmıştı 6 ve 7 sınıf Dersleri çalışmamız vardı ara zaman kısa Haziran ayına kadar şimdi Haziran ayına kadar çocuklarımız 8 sınıf konularda mı çalışacaklar. Yeterince önem vermedikleri 6 ve 7 sınıf onlarda mı çalışacaklar bir soru mu bunun bu sorunun cevabı Belli değil?

 

60 sorunun kaç tanesi Hangi ders konusundan hangi kazanımı çıkacak? O da belli değil . Şimdi bu kadar belirsiz olan bir ortamda verilen çocuklar Kendini neye göre  Öğretim Sınavına hazırlayacaklar?

Şu anda bu belirsizlik sebebiyle bütün veliler her an her yeri arıyorlar . Şu anda bizi de radyolar Televizyonlarda izliyorlar gazetelere bakıyorlar. Mahalli yerleştirme sistemi nedir diye soruyorlar . Buradan bir şey çıkartmaya çalışıyorlar, ama çıkartmalarına imkan yok.
Çünkü yok? Ortada bir şey yok. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir şeye hazır değil.

45 günde bulabildikleri tek şey nedir?

60 soru soracağız. Buna göre çocuklarımızın yüzde onu nitelikli okullara gidecek, Yüzde doksanı niteliksiz diye tanımlanacak okullara gidilecek bir ceza sistemi.

İmam hatipleri doldurmaya yönelik bir sistem mi?

Özel okulları sayısını ve oranını artırmak için herhalde bir okul açmanız için bir kompleks halinde olmanız lazım, yani bahçeniz olması gerekiyor, Geniş bir alanınız olması gerekiyor. Devlet Baktı ki bunları sağlayacak işletmeler kuramıyorum. Apartmanlara uygundur raporu verdi. Özel okullarda okuyan her öğrenciye öğrenci başına para vermeye başladı.

Peki  ne oldu yine gitmiyorlar… Çocuğumuz girdi sınava bahsettiği o iyi okullara giremedi . Türkiye’deki İmam Hatip sayısı fen lisesinin 4 kat yani yeni açılan okulların yarıdan fazlası İmam Hatip Lisesi şeklinde açılıyor. ihtiyaç var mı ?Hayır bunu niye Hayır diyoruz Çünkü kontenjanlarla bakıyoruz…

Kontenjanların yarısına saat dörtte biri bile dolmuyor. İhtiyaç yok çünkü ihtiyacı olsaydı zaten o sınıflarda olan ama Milli Eğitim Bakanlığı yine İmam Hatip liselerinin bir şekilde boş alanları doldurmak için Mahalli yerleştirme sisteminden de yararlanma eğiliminde olduğunu görüyoruz.

 

Mahalli yerleştirme sistemi neler getiriyor ? Haber  yerle tirme sistemi neler mahalli getiriyor

Leave a Reply