Kürtaj nedir, Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj nedir?
Kürtaj nedir sorusunun asıl cevabı; kürtaj bir gebeliğin erken bitişidir. Daha genel olarak anlatmamız gerekirse kürtaj, rahim içerisinde istenilmeyen bir hamileliğin erken zamanda tahliye edilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Bazen kürtaj kendi başına olur. Ancak kadınlar ameliyat olarak veya ilaç kullanarak hamileliği sona erdirilebilirler.
Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj nasıl yapılır, nerede yapılır ? Kürtaj hastane ve benzeri teşekküllü özel muayenehanelerde, tıp merkezlerinde, işinin ehli doktor kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılır. Kürtaj olmak istediğiniz doktorun deneyimi, merkezdeki gerekli aletlerin yeterliliği büyük önem taşımaktadır.
Kürtaj için ne zaman doktora gitmek gerekir?
Kürtaj yaptırmayı düşünüyorsanız, beklememek en iyisidir. Hamileliğiniz ne kadar erken olursa, o kadar çok seçeneğiniz olur. Ayrıca, sorun riski daha düşük olacaktır.
Doktorunuz tıbbi geçmişi hakkında soru soracak ve fizik muayene yapacaktır. Hamile olduğunuzdan emin olmak için laboratuar testlerine tabi tutacaktır. Ayrıca bir ultrasona gerek duyulabilir.
Kadınların Kürtajı Seçme Nedenleri
Kadınların kürtaj düşünün en yaygın nedenleri şunlardır:
- Doğum kontrolü (kontraseptif) başarısızlığı
- Bir çocuğa bakamayacak kadar fiziksel ya da psikolojik durumda olmak
- İstenmeyen bir hamileliği bitirmek için
- Doğurganlık bozukluğu olan veya ciddi tıbbi problemleri olan bir çocuğun doğumunu önlemek
- Hamilelik devam ederse kadın sağlığını tehlikeye atan fiziksel veya zihinsel durumlar
Kürtaj için hangi testler yapılır?
Kürtaj nedir kavramını sorguladığımız bu makalemizde sizlere kürtaj için hangi testler yapılmalıdır sorusu hakkında bilgiler vereceğiz. Muayene ve testler, gebeliği teşhis etmek ve özel düşünülmesi gereken herhangi bir sağlık durumunu kontrol etmek için kullanılır. İster hamileliğinize devam edeceğinizi veya kürtaj yaptığınızı bilip bilmediğinize bakılmaksızın, değerlendirmeniz tıbbi geçmiş, fizik muayene ve bazı laboratuvar testleri içerecektir.
Kürtaj öncesi fizik muayene aşağıdakileri içerir:
- Yaşam belirtileri, örneğin kan basıncı ve kalp atış hızı
- Kalp ve akciğerlerini dinlemek
- Rahminizin boyut ve şeklini öğrenmek için pelvik muayene yapmak. Rahibin büyüklüğü, hamile olduğunuz hafta sayısının tahmin edilmesine yardımcı olabilir. Bir pelvik muayene, doktorunuzun yumurtalıkları ve fallop tüplerini, pelviste anormal bir kitle gibi hissedeceği muhtemel bir tüp (ektopik) gebelik için kontrol etmesini sağlar.
Kürtaj öncesi laboratuar testleri şunları içerir:
- Hamile olup olmadığını öğrenmek için bir idrar gebelik testi.
- Kan testi
Kürtaj fiyatları
Kürtaj fiyatları nasıldır sorusu en az kürtaj nedir kadar önemlidir. Bir çok sebebe göre değişiklik gösterebilir. Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına göre farklılık gösterebilir. Yasalar gereği fiyat bilgisi yazılmaz.
Kürtaj Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Tıbbi (Medikal) Kürtaj Nedir?
Tıbbi kürtaj nedir diye soracak olursak, hamileliği sona erdirmek için ilaçların kullanılmasıdır. Tıbbi kürtaj hamileliğin yaklaşık 9 haftasına kadar yapılabilir.
Tıbbi kürtaj için tipik bir tedavi programı kapsamında genellikle birkaç hafta içerisinde doktorunuza en az iki kez gitmeniz gerekecektir. İlk ziyarette ziyaret sırasında bir ilaç alınır ve evde ikinci bir ilaç alınır. Vajinal kanama yaklaşık 14 gün sürebilir. Genellikle ilk tıbbi ziyaretinizden yaklaşık 2 hafta sonra, iyi iyileşip iyileşmediğiniz ve prosedürün çalıştığından emin olmak için bir takip muayenesi gereklidir.
Tıbbi bir kürtaj öncesi ve sonrası tıbbi bakım, fizik muayene ve laboratuar testleri, ne olacağı hakkında eğitim, bakım talimatları, doktorunuzu ne zaman arayacağınız ve doğum kontrolü planlaması hakkında bilgi içerir.
Cerrahi (Ameliyat) Kürtaj Nedir?
Ameliyatla yapılan kürtaj rahim içeriğini operasyon ile çıkararak hamilelik durumunu sona erdirir. Gebeliğin haftalık süreçlerine bağlı olarak ameliyatlı yani cerrahi kürtaj için farklı prosedürler uygulanır.
Birinci trimesterdeki cerrahi yöntemler (5-12 hafta)
Manuel vakum aspirasyonu veya makine vakum aspirasyonu, tüm dokuların uterusunu boşaltmak için küçük bir boru aracılığıyla emmeyi kullanır.
İkinci trimesterde cerrahi yöntem
Genleşme ve boşaltma, genellikle gebeliğin ikinci 12 haftasında (ikinci üç aylık dönem) bir kürtaj olduğunda yapılır. Genellikle vakum aspirasyonu, dilasyon ve küretaj, fetal ve plasental dokunun uterusunu temizlemek için cerrahi aletlerin (forseps) kullanılması gibi bir kombinasyonu içerir.
Gelecekte hamile olma yeteneği
Tıbbi kürtaj ve vakum aspirasyonu, gelecekte hamile kalma yeteneğinizi etkilemez. Kürtaj prosedürünün hemen sonrasında haftalarca hamile kalmak mümkündür.
Vücudunuz tamamen iyileşene kadar, en az 1-3 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.
Enfeksiyon ve gebelikten kaçınmak için, cinsel ilişki düşünmeye başladığınızda doktorunuzun talimatına göre prezervatif kullanmak önemlidir. Bu, yaşam biçiminize uyan son derece etkili bir doğum kontrol yöntemini başlatmak için iyi bir zamandır.
Kararın sizin için doğru olduğunu nasıl bileceksiniz?
Hamileliğinize devam etmeye veya sonlandırmaya karar vermek çok kişisel bir durumdur. Danışmanlık sizin için en iyi olana karar vermenize yardımcı olabilir. Rahatsanız, doktorunuzla konuşarak başlayabilirsiniz. Hamile kalmanın ve bir çocuğun büyümesinin çocuğunuzu nasıl etkilediğini anlayan yakınınızla da konuşmak isteyebilirsiniz. Tercihleriniz boyunca dikkatli düşünmelisiniz.
Bir kürtaj ne zaman yapılabilir?
Bu, kaç hafta hamile olduğunuza bağlı olacaktır. Tıbbi kürtaj (gebeliği sonlandırmak için ilaç almak demektir) ile vakum aspirasyonu veya dilasyon ve boşaltma gibi cerrahi bir kürtaj arasında seçim yapmanız mümkündür.
9 haftadan sonra cerrahi kürtaj genellikle tek seçenektir. İkinci trimesterde kürtaja maruz kalma riskleri birinci trimestere göre daha yüksektir.
Hamileliğin erken dönemlerinde yapılan kürtajlar doktorunuz veya jinekoloğunuz tarafından yapılabilir.
Kürtaj, 24 haftalık gebeliğin sonunda (ikinci trimesterde ve üçüncü trimesterin tamamında) nadiren yapılır. Birçok ülkede, 24 hafta sonra yapılmak istenen kürtaj konusunda kısıtlamalar bulunmaktadır.
Kürtaj güvenli midir?
Doktorlar tarafından gerçekleştirilen kürtajlar çok güvenlidir. 100 kadın arasından 1’den azında düşükten dolayı ciddi bir sorun oluşma riski söz konusu olabilir.
Kürtaj için en güvenli zamanlama genellikle ilk üç aylık dönemdir.
Gelecekte çocuk sahibi olabilir miyim?
Kürtaj için en yaygın kullanılan yöntem sayesinde, bir kadının daha sonra hamile kalmasını engellemez.
Kürtajdan hemen sonra haftalarca hamile kalabileceğinizi unutmayın. Bu, iyi çalışan ve yaşam tarzınıza uyan doğum kontrolünü kullanmaya başlamak için iyi bir zamandır.
Bir kürtaj sonrasında iyileşmek ve kendini daha iyi hissetmek muhtemelen 1 ila 3 hafta sürer. Bu süre zarfında cinsel ilişki yaşamamalısınız
Kürtaja Hazırlama
Çoğu kürtaj, doktorunuzun kısa ve hedefli tıbbi geçmişi sonrasında gerçekleştirilir. Mevcut hamilelik döneminde önceki gebelikler ve herhangi bir tedavi veya bakımla ilgili sorular sorulacaktır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi üreme organlarınızı etkileyen herhangi bir hastalık veya rahatsızlık sorulacaktır.
Sağlık uzmanı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı, anemi, kanama bozuklukları veya ameliyat (örneğin yumurtalık veya rahminizde) geçmişiniz olup olmadığını sorar. Aktif tıbbi problemleriniz varsa, kürtaj öncesi stabilize edilmeli veya prosedürü özel tıbbi problemleri çözebilecek bir yerde gerçekleştirmelisiniz.
Fetusta, fetusun yaşamasına izin vermeyecek ağır beyin anormallikleri gibi bilinen sorunlar varsa ve bu sorunlar tanı testleri ile biliniyorsa, kadın kürtajla gebeliği sonlandırmayı seçebilir.
Fiziksel
Kısa bir fizik muayene genellikle kürtaj öncesinde yapılır. Odak noktası, hamileliğinizin ne zaman başladığının belirlenmesi ve cinsel yolla bulaşan hastalık olup olmadığının belirlenmesi ve prosedürden geçirecek kadar sağlıklı olup olmadığınızın kontrolleri söz konusu olacaktır.
Laboratuar testleri
Hamilelik testleri, hamile olduğunuzu teyit etmek için kullanılır. Ev testleri güvenilir, bu nedenle doktorlar bazı durumlarda bu sonuçları kabul edecektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve hepatit için kan testi denenir. Üriner sistem enfeksiyonunuz olup olmadığını görmek için idrar kontrolü yapılabilir.
Görüntüleme çalışmaları
Doktorlar, kaç cenin gelişebileceğini, fetusun veya ceninlerin boyutunu, rahim ve yumurtalıkların bir resmini ve dış gebelik gibi bir problemi idrak etmek amacıyla bir ultrason önerebilir.
İlaçlar
Doktorunuz, enfeksiyona karşı bir önlem olarak size antibiyotik verebilir. İşlem için antibiyotik kullanımı genellikle işlem gününde ve ertesi gün veya iki gün boyunca verilir.
Prosedürden Sonra
Faaliyet: Bir kürtaj sonrasında, normal bir diyet yiyip normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Birkaç gün boyunca aşırı aktiviteden veya ağırlık kaldırmaktan kaçının.
İlaçlar: Ağrı için ilaç verilebilir, ancak bunlar genellikle gerekli değildir. Doktorunuz ağrılı kontraksiyonlar ve uterus krampları için ilaç reçete edebilir, ancak ilk üç aylık bir prosedürle hiçbirine genellikle ihtiyaç yoktur. Ağrınız varsa doktorunuz asetaminofen (Tyleno gibi) veya ibuprofen (Advil gibi) ve benzer ağrı kesiciler önerebilir.
Cerrahi kürtaj sonrası tıbbi bakım
Doktorunuz, ameliyat sonrası en az 30 dakika sizi izleyecek, karın ağrısı ve olağandışı kanama kontrolü yapacaktır.
Doğum kontrolünün hormonal enjeksiyon formunu kullanmaya karar verdiyseniz, aynı gün enjeksiyonunuzu alabilirsiniz.
Hamileliğin sona erdiğinden emin olmak ve herhangi bir tıbbi komplikasyon olup olmadığını kontrol etmek için bir ila üç hafta içinde doktorunuzu tekrardan ziyaret etmeniz istenecektir.
Aşağıda yer alan belirtilere sahipseniz, doktorunuza mutlaka başvurmalısınız:
- Şiddetli acı
- Yüksek ateş
- Sürekli kanama
Ameliyattan sonraki ilk 24 saat boyunca ağrı kesici verilebilir, örneğin asetaminofen (Tylenol). O zamandan sonra, ibuprofen (Advil) veya naproksen gibi ağrı kesicilere geçebilirsiniz.
Kürtajın psikolojik etkileri
Kürtaj sonrası üzüntü ve keder gibi normal duygular hissedebilirsiniz. Ayrıca depresyona girdiğinizi hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar, üzüntü ve suçluluk duygusu yaşayabilir ve bu duygular çoğu durumda kısa bir zaman sonra geçer ve zihinsel sağlık sorunlara yol açmaz.
Özel endişeler
Yenidoğan tıbbında yapılan ilerlemeler, gebeliğin çok erken döneminde doğan bebeklerin hayatta kalmasına katkıda bulunmuş ve son 20 yılda kürtaj tartışmalarına neden olmuş ve yaşam başladığında devam eden kültürel tartışmaları gölgelemiştir.
Son zamanlarda, fetal doku, fetal kök hücreler veya hatta araştırma ve tıbbi tedaviler için atılmış embriyolar kullanmada ilerleme devam ediyor. Bu potansiyel terapiler diyabet, Parkinson hastalığı, böbrek hastalığı ve kıkırdak hastalıklarının tedavisi için endike olabilir.