Kedilerde tüy bakımı nasıl yapılır ?
Kedilerde tüy bakımı ve fırçalama çok önemlidir. Sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olan kedilerin canlı ve parlak olan tüyleri deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda veya metabolizmayı etkileyen bir hastalığın varlığında mat, dağınık ve cansızdır. Ayrıca düzenli taranmayan ve bakımı yapılamayan kediler içinde aynı şey söz konusudur.
Normal bir kedinin yılda iki kez tüy değişim dönemi vardır ve bu dönemde belirgin olarak ölü ve cansız tüylerin yerini yeni, canlı ve parlak tüyler alır. Ancak ev kedilerinde bu tüy değişimini sürekli olarak görmek mümkündür. Bu nedenle düzenli olarak fırçalayarak ölü tüyleri toplamanız onun fiziki görünümüne büyük katkı sağlayacağı gibi kedilerin yalanarak temizlendiği göz önünde bulundurulduğunda gereksiz kıl yumaklarını yutması ve bağırsaklarda tıkanma gibi bazı problemlerin yaşanmasını önlemek amacıyla faydalı olacaktır.
Kedilerde tüy sorunu ve fırçalama
Kedinizin kısa, orta veya uzun tüylü olması günlük fırçalama sayısı ve süresi konusunda önemli olduğu gibi fırça seçimi konusunda da önem taşır. Örneğin uzun tüylü bir kedinin günde en az iki kez fırçalanması ve uzun telli bir fırça seçimi gerektiği halde kısa tüylü bir kedi için günde bir kez ve lastik eldivenler ile yapılan tüy bakımı yeterli olacaktır.
Kedinizi küçük yaşlarda fırçalamaya alıştırmanız ileri dönemlerde yaşanacak itirazların önlenebilmesi için yararlıdır. Çünkü çoğu kedi taranmaktan pek hoşlanmaz.
Kedilerde tüy sorunu , Özellikle uzun tüylü bir kediye sahipseniz düzenli olarak günde 2-3 kez yapacağınız fırçalama işlemi ile ileride çözülmesi mümkün olmayan kıtıkların oluşmasını büyük ölçüde önleyeceği gibi özel olarak petler için üretilmiş tüyleri yumuşatarak kolay taranmasını sağlayan kozmetik ürünlerden yararlanarak veya pudra kullanarak zevkli tarama seansları geçirebilirsiniz.
Kedinizi fırçalarken, tüy yapısına uygun olarak seçilmiş bir fırça ile baş bölgesinden başlayarak kuyruğa doğru tüylerin yönüne uygun alarak fırçalamanız ve ölü tüyleri aldıktan sonra nemli bir bezle silmeniz onun tüylerinin daha düzenli ve parlak görünmesini sağlayacaktır.
Kedinizi günlük olarak fırçalarken kulak, göz ve deri kontrolü yanında ince ve sık dişli tarak kullanarak pire kontrolü yapmanız, oluşabilecek herhangi bir aksaklığı erken dönemde tespit ederek önlem alabilmeniz için de faydalıdır.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Şırnak şehirinde yaşıyorum. Eskiden buralarda az sayıdaki kütüphaneden araştırırdık bu bilgileri.