Menu

Hamilelik Öncesi yapılması gerekenler

20 Maddede Annelik İçin Hamilelik Öncesi yapılması gerekenler ; Hamile kalmaya karar vermiş olan kişiler için öncelikli olarak ailenizin içerisine yeni bir yolcu daha almaya hazır olup olmadığınız sorusu gelmektedir. Kesin olarak ebeveyn olmaya kendini hazır hisseden kişilerin hamile kalmadan önce yapması gereken bazı hazırlıklar bulunmaktadır. Aşağıda anneler için hamilelik öncesi hazırlık aşamaları nelerdir? Hamilelik öncesi yapılması gerekenler neler Detaylarıyla sizler için hazırladık.

Hamilelik Öncesi yapılması gerekenler Hamilelik Kadın  oncesi hamilelik gerekenler

hamilelik öncesi yapılması gerekenler

  1. Hamilelik öncesi sağlık kontrolü yaptırın.

Henüz doktorunuzu belirlemediyseniz bir an önce doktor seçmenizde ve hamilelik öncesinde sağlık kontrolü yaptırmanızda fayda vardır. Eğer hamilelik sırasında iyi bir doktor seçimini henüz yapmadıysanız her zamanki gittiğiniz jinekoloğunuza sağlık kontrollerinizi yaptırarak hamile kalıp kalamayacağınızla ilgili detaylı olarak bilgi edinebilirsiniz.

  1. Hamilelik sürecince ve doğum esnasında doktorunuzun kim olacağını düşünmeye başlayın.

Hamilelik öncesi yapılması gerekenler arasında yer alan önemli maddelerden biridir. Hamile kaldıktan sonra doktor aramaktansa hamile kalmadan önce güvenilir bir doktor bulmanızda fayda vardır. Zira bebeğin kalbinin atmaya başladığı zamana kadar geçen süre anne adayları için oldukça stresli bir dönemdir.

  1. Hamilelik öncesi Diş kontrollerinizi yaptırın.

Hamilelik esnasında dişinizde bir sorun oluşması halinde uyuşturucu iğne olamayacağınız için hamile kalmadan önce diş kontrollerinizi yaptırmanızda fayda vardır.

  1. Hamilelik öncesi Ailenizdeki hastalıkları tespit edin.

Hamilelik öncesi yapılması gerekenler arasında yer alan önemli maddelerden biridir.Eşinizin ve sizin aile ağaçları ve sağlık hikâyelerini dikkatle gözden geçirin. Özellikle down sendromu, orak hücreli anemi, Tay – Sachs hastalığı, talesemi, kistik fibroz, hemofili ve benzeri hastalıkların ailenizde olup olmadığını kontrol edin.

  1. Hamilelik geçmişinizi detaylandırın.

Eğer daha önceden sorunlu bir hamilelik geçirdiyseniz, erken doğum veya ölü doğum gibi süreçleriniz varsa ve birden fazla düşük yaptıysanız, böyle bir durumun tekrarının yaşanmaması için baştan önlem alınmasında fayda vardır.

  1. Gerekli olması halinde genetik tarama yaptırın.

Ailenizde genetik sorunların bulunduğunu biliyorsanız, doktorunuza danışarak, onunda onaylamasıyla genetik tarama yaptırmanızda fayda vardır.

  1. Sağlığınız için tahlil yaptırın.

Hamilelik sürecinde size sorun yaratabilecek durumların baştan tespit edilebilmesi için detaylı bir sağlık taramasından geçmekte fayda vardır. Bu esnada tiroit, anemi, Rh faktörü, cinsel yolla bulaşan hastalık, toksoplazma, hepatit, kızamık, suçiçeği gibi hastalıklara bakılabilir.

  1. Eğer bir rahatsızlığınız varsa hamile kalmadan önce tedavi olun.

Yaptırdığınız testlerde bir rahatsızlıkla karşılaşırsanız veya hamile kalmanızı engelleyecek bir durumunuz varsa hemen tedavi olmaya başlayın.Hamilelik öncesi yapılması gerekenler arasında yer alan maddelerden biridir.

  1. Aşı yaptırın.

Son 10 yıl içerisinde olmamışsanız, tetanos aşısını yaptırmanızda fayda vardır. Bunun yanında tahlillerinizde kızamık, suçiçeği, hepatit gibi hastalıklara bağışıklığınız olmadığı çıkarsa bu hastalıkların aşılarını da yaptırmakta fayda vardır. Bunun yanında yaşınız 26’dan küçük ise HPV aşısı olmayı da düşünebilirsiniz. Bu aşı iki adımda yapıldığı için hamile kalmadan önce tamamlanması gereklidir. Bu sebeple iyi bir plan yapmanız bu aşıyı yaptırmaya karar verdiğinizde önemlidir.

  1. Kronik hastalıklarınızı kontrol altına alın.

Şeker hastalığı, astım, kalp rahatsızlığı, sara benzeri kronik hastalıklarınız varsa doktorunuzun kontrolünde hamile kalmanızda fayda vardır.

  1. Doğum kontrolünü bırakmak için hazırlık yapın.

Hamilelik öncesi yapılması gerekenleri yapınca sıra bu maddeye gelmiştir. Bütün bunlar tamamladığınız anda doğum kontrolünü bırakmaya hazırsınız demektir. Doktor kontrolünde kullanılan doğum kontrol yöntemine göre bir yönlendirmeyle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Düzenli beslenmeye başlayın.

Henüz bebeğiniz karnınızda olmadığı için iki kişilik bir beslenme sistemine geçmeniz gerekmese de düzenli bir beslenme sistemine geçmek hamile kalmanıza yardımcı olacağı gibi hamile kaldıktan sonra vücudunuzun tükenmesini engelleyecektir. Özellikle folik asit alımının hamile kalmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Folik asit dışarından ilaçla alınabileceği gibi tahıllardan ve yeşil yapraklı bitkilerden de alınabilir.

  1. Bir hamile vitamini kullanmaya başlayın.

Yüksek miktarda folik asit barındıran bir hamile vitamini almak, hamile kalmanızı kolaylaştıracağı gibi hamile kaldıktan sonra bebeğin beyin gelişimine de yardımcı olacaktır. Hamilelik öncesi yapılması gerekenler arasında yer alan önemli maddelerden biridir.

  1. Kilonuzu kontrol altına alma çalışmalarına başlayın.

Fazla kilolu olmak veya aşırı zayıflık hamile kalma şansını düşürmektedir. Bu sebeple kilo kontrolü yapmak bu dönemde önemlidir. Spor yapmak da bu süreçte zor bir iş olan bebek taşıma ve doğurmaya kaslarınızı hazırlaması açısından önemlidir.

  1. Kullandığınız düzenli ilaçları gözden geçirin.

Sürekli olarak kullandığınız bir ilaç varsa bu ilacı hamilelik sürecinde kullanıp kullanamayacağınızı doktorunuza danışın.

  1. Hamilelik öncesinde Kafeini azaltın ve alkolü tamamen bırakın.

Hamile kalma sürecinde ve hamilelik esnasında kahvenizden tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Günde 1 veya 2 bardak kahve içmeyi sürdürebilirsiniz. Alkol ise hamilelik öncesinde adet döngüsünü bozma riski taşıdığı için tamamen vazgeçilmesi uygun olan bir içecektir. Hamilelik esnasında bebeğe zarar vereceğinden alkol tüketimi kesinlikle yapılmamalıdır.

Hamilelikte Hava kirliliği

  1. Gerekmedikçe radyasyona veya hava kirliliğine maruz kalmayın.

Radyasyon hamilelik için zararlı olduğundan gerekmedikçe vücudunuza radyasyon almayın ve mecburi bir işlem uygulanacaksa, en düşük doz radyasyonu almayı talep edin. Bazı kimyasal maddeler de hamilelik öncesinde yumurtlamanıza ve hamilelik sırasında gelişen fetüse zarar verebilir, bu nedenle bu tip durumlara maruz kalmamanız da önemlidir.

Mali Hazırlıklar

  1. Mali anlamda hazırlık yapmaya başlayın.

Bebek sahibi olmak masraflı bir süreçtir. Bu nedenle hamile kalmadan önce yapacağınız birikim sayesinde hamilelik döneminde rahatça bebeğiniz için alışveriş yapabilirsiniz.

Adet döngülerinin kaydedilmesi

  1. Adet döngülerinizin ve cinsel birleşmelerinizin takvimini tutmaya başlayın.

Aylık döngünüzü takip etmek ve yumurtlama belirtilerini görmek, cinsel birleşmeniz için en uygun zamanı ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Cinsel ilişkilerinizin tarihini tuttuğunuzda da ileride tam hamile kaldığınız zamanı tespit edebilirsiniz.

Hamilelik Öncesi yapılması gerekenler Hamilelik Kadın  oncesi hamilelik gerekenler

Umutsuzluk yok

Kendinize zaman tanıyın.

25 yaşında normal ve sağlıklı bir kadının hamile kalma süresi 6 aydır. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak, hamile kalma süreniz gecikirse umutsuzluğa kapılmayın ve denemeye devam edin.

 

Hamilelik Öncesi yapılması gerekenler Hamilelik Kadın  oncesi hamilelik gerekenler

Leave a Reply