Erken yaşlanmayı önlemek için öneriler
Yaşlanmayı yavaşlatmak için öneriler vermeden önce, Yaşlanma hakkında birkaç temel bilgi vermek istiyorum. Kırışıklıklar neden oluşur ?Yaşlanmayı önlemek için öneriler var mıdır?
Fazla sinir sahibi insanların sakin insanlara oranla çok daha fazla erken yaşlandığı ispatlanmıştır. Cildi diğer organlardan ayıran özelliği dış etkenlere bağlı yani çevresel faktörler nedeniyle de yaşlanmasıdır.
- Güneşin zararlı ışınları,
- sigara,
- kirli hava,
- rüzgar,
- mevsim geçişleri,
- makyaj
gibi dış faktörler cildin erken yaşlanmasına neden olur.
Doğal yaşlanma sürecine giren cilt, çevresel faktörlerin etkisiyle kırışmaya ve elastikiyetini kaybetmeye başlar.
Erken oluşan kırışıklıklar nelerdir ?
- Dudak çevresi,
- göz kenarı
- alın bölgelerinde oluşan mimik kırışıklıkları
- ince çizgiler.
Derin kırışıklıklar nasıl oluşur ?
Hormonal değişiklik ve hormonal aktivitelerin yavaşlamasıyla cilt yaşlanması hızlanır. Cildin elastikiyetini sağlayan kolajen ve yağ doku zayıflar. Cildin nem tutma kapasitesi azalır. Ciltte sıkılık kaybı, incelme ve kuruluk gözlenir. Cildin doğal antioksidan sistemi yetersiz kalmaya başlar. Bu durumların sonucunda ciltte derin kırışıklıklar oluşur.
Derin kırışıklıklar iki türlüdür;
dinamik (hareketli) ve statiktir (durağan) .
Dinamik kırışıklıklar
Dinamik kırışıklıklar yüz kaslarının hareketleriyle gelişirler. Bunlar, göz etrafındaki kazayağı çizgileri, alındaki kaygı çizgileri ve kaşların arasındaki kaş çatma çizgileridir.
Statik kırışıklıklar
Statik kırışıklıklar ise, kas hareketleri ile değişim göstermezler. Fazla sinir ,stres ve sinirlilik hali özellikle kaş çatma çizgilerinin oluşumunu kolaylaştırır. Bu nedenle stresten uzak durulmasında fayda kesinlikle vardır. Otuzlu yaşlarda gülme çizgileri yani dudak kenarlarında oluşan çizgilerin belirginleşmeye başlar.
Yaşlanmayı önlemek zordur .40’lı yaşlara doğru yavaş yavaş kaz ayaklarında artışlar meydana gelir, 40 yaşın üstüne doğru da göz kapağının üstündeki ciltte birikme söz konusu olur. Zamanla yer çekiminin etkisiyle elmacık kemik bölgesindeki yağ dolgunluğu yavaş yavaş aşağı doğru yer değiştirir ve gülme çizgilerinin üstüne yığılır.Aynı zamanda çenenin altında gıdık bölgesinde iki tane çıkıntı şeklinde oluşan birikmeler de söz konusu olmaya başlar.
Yaşlanmayı yavaşlatmak için öneriler
Yaşlanmayı önlemek değil de, Yaşlanmayı yavaşlatmak için önerilerim hemen her zaman sırt üstü yatarak uyumaları, kesinlikle yüz üstü veya yan yatmamaları ve stresten uzak durmaları yönünde olmaktadır. Kırışıklıklar oluşmaya başladığında ise tüm bu önerilerim ve kozmetik adı altında yapılan sayısız cilt bakımı yetersiz kalacaktır.
Hemen her zaman ek olarak plastik cerrahinin ufak dokunuşlarına ihtiyaç vardır.
Bu aşamada plastik cerrahi tarafından uygulanabilecek yöntemleri ameliyatlı ve ameliyatsız olarak ikiye ayırabiliriz. Ameliyatsız yöntemler arasında cildi gençleştirmek adına mimik ile oluşan dinamik kırışıklıkları açmak için botoks, daha derin, oturmuş, durağan kırışıklıklar için dolgu en iyi ve en doğal seçeneklerdir.
Genellikle bize ilk defa başvuran hastalara dolgu ve botoks önerdiğimde doğal olmadığını ve bu sebeple yaptırmaktan kaçındıklarını ifade etmektedirler, fakat bu konuda çok fazla tecrübesi olan bir hekim olarak dolgu ve botoks uzman hekimler tarafından yapıldığında kesinlikle doğal olacağının garantisini verebilirim. Bunlar dışında cilt kalitesini arttıran daha parlak gösteren, cilt lekelerini silen, ince kırışıklıkları hedef alan halk arasında gençlik aşısı olarak da bilinen PRP tedavisini şiddetle öneririm.
Bu tedavilere ek olarak daha fazla bir germe beklentisi olan kişiler için ilk önerim ip ile yüz askılama yönünde olmaktadır .Ameliyatsız yöntemlerin hemen hepsi 15-20 dakikada muayenehane koşullarında uygulanabilen ağrısız, acısız, iz bırakmayan, uygulama sonrasında hemen sosyal hayata geri dönebildiğimiz yöntemlerdir.