Durgun Elektrik deneyi nasıl yapılır ?
Durgun elektrik nedir?
Bugün hemen herkes şu ya da bu şekilde elektrikten yararlanır. Geceleri odamızı aydınlatmak için bir elektrik düğmesini çevirmemiz yeter. Bazı evlerde elektrik ocaklarında yemek pişirilir. Radyo yine elektrikle çalışır. Elektriğin hayatımızda önemli bir yeri vardır ve onun hakkında ne kadar çok şey öğrensek o kadar iyidir.
Kehribar nedir, bilir misiniz? Biliyorsanız, elektrik ile kehribar arasında ne gibi bir bağlantı olduğunu da tahmin edebiliyor musunuz? Kehribar sarımtırak renkte bir taştır. Çok sert olan bu taştan yüzük, ağızlık, bilezik, tespih gibi çeşitli eşya yapılır. İşte elektrik ilk önce kehribarla bulunmuştur.
Durgun elektrik deneyi
Eski Yunanlılar bir kehribarın yün bir kumaş parçasına sıkı sıkı sürtüldükten sonra özel bir etki kazandığını görmüşlerdi. Kehribarı bu şekilde bir kumaş parçasına sürttükten sonra kuru yapraklar üzerine tutarsanız, yaprakları çekip kendine yapıştırdığını görürsünüz. Yalnız yaprakları değil, hafif olan her şeyi bu şekilde çekebilir.
Aynı denemeyi bir tarak’ ya da dolmakalemle de yapabilirsiniz. Tarak ya da kalem plastikten yapılmışsa, tıpıkı kehribarın yaptığını yapar. Kalem ya da tarağı elbisenize sıkıca sürtüp, sonra küçük ‘kağıt parçalarının üzerine yaklaştırınız. Kağıt parçaları Sıçrayarak tarağınıza yapışacaklardır.
Elektrik adı, eski Yunancada kehribar anlamına gelen elektrondan gelir. Bir kumaş parçasına sürtüldüğü zaman kehribar elektriklenir. İşte kehribarın hafif şeyleri kendine çekmesi, bu elektriklenme yüzündendir.
İşte ilk elektrik de böyle, yani bir kehribarı kumaşa sürtmekle elde edilmiştir. Fakat bu şekilde elde edilen elektrik devinmez, yani hareket etmez, akmaz. İşte böyle elektriğe “durgun elektrik” denir.