Ayın evreleri nelerdir ?
Ayın evreleri nelerdir konusuna başlamadan önce Ay nedir onu tanımlayalım. Ay, Dünya’nın uydusudur. Yere olan uzaklığı 384 000 km.’dir. Gökcisimleri arasında bize en yakını olduğu için, onu kolaylıkla inceleriz. Ay’a inen astronotlar (Armstrong ve Aldrin), Ay’ın kraterlerle kaplı olduğuna ve üzerinde hiç bir canlının yaşamadığını gördüler.
Ay, kendisi ışık kaynağı değildir. Güneş’in ışığı ile aydınlanır ve bu ışığı Dünya’ya yansıtır.
Ay’da hava yoktur. Bu nedenle Dünya’dan bakınca parlak görünür. Ay’da Güneş alan yerler aydınlık, gölgede kolon yerler ise karanlıktır. Çünkü hava olmadığından ışık yayılmaz.
Ay neden farklı günlerde farklı şekillerde görülür?
Bazen Ay’ı tam, bazen yarım ya da kaş biçiminde görürüz. Bazı gecelerde gökyüzü açık olduğu halde Ay’ı hiç göremeyiz. Güneşin ay üzerine gönderdiği ışığın göre farklı zamanlarda farklı şekilde görürüz. lşte Ay’ın bu değişik durumlarına ayın evreleri denir.

Ayın evreleri nelerdir
Bunlar şunlardır:
Ayın evreleri nelerdir
1) Yeniay. 2) llkdördün. 3) Dolunay. 4) Son dördün.
Yeniay evresindeAy, Dünya’nın Güneş’e bakan tarafındadır. Yani Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultudadır. Bu yüzden ışık alan yüzü değil; fakat karanlık yüzü dünyaya bakar. Bu yüzden o sırada biz Ay’ı göremeyiz. Ay, Dünyanın etrafında biraz daha öteye gidince, kenarı biraz Güneş ışığıyle aydınlanır. İşte o zaman, Ay, kaş biçiminde görülür. Buna ayça denir.
Ay daha öteye gittikçe, daha büyük kısımlarını görürüz. Yeni aydan bir hafta sonra Ay’ın yarısı görünür. Buna ilk dördün denir. Yeni aydan iki hafta sonra Ay Dünya’nın .tamamen arka tarafına geçmiştir. Ay, böyle arka tarafa geçince, aydınlanan yüzü tam olarak görünür. Çünkü ışık alan yüzü tam olarak dünyaya dönüktür. Ay’ın bu evresine dolmcıy denir.
Ay, bundan bir hafta sonra küçülerek yarısı kararır Ay ın bu durumuna son dördün denir Ay, bundan bir hafta sonra da hilal şeklini alır ve 1-2 gün görünmez.
Ayın çekimi
Ay, kayalık dağlarla kaplı bir gökcismidir. Fakat dünyamızdan çok küçüktür. Bu nedenle çekimi de azdır. Ay’ın çekimi, dünyanınkinin altıda biri kadardır. Bunun için yeryüzünde 6 kilo gelen bir cisim, Ay’da ancak 1 kg. gelir.
Bu çekim azlığından dolayı düşme olayı da Ay’da çok yavaş olur.
Ay’da hava olmayışının bir nedeni de çekim kuvvetinin azlığıdır. Bundan ötürü çevresin-deki atmosferi tutamaz. Eğer Ay’da atmosfer sağlanabilse, çok geçmeden bu atm sferi meydana getiren atomlar ve moleküller uzaya dağılır, kaybolurdu.
Dünya’nın atmosferi, sıcaklığı ayarlar. Fakat Ay’da atmosfer olmadığı için sıcaklığı da dünyanınkinden çok fazladır. Gündüzleri sıcaklık —
-100°C ye kadar yükselir. Geceleri ise sıcaklık –120°C ye kadar düşer.