Menu

Depresyon Belirtileri nelerdir ?

Depresyon Nedir Nasıl Tedavi Edilir ? Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyon bir hastalıktır, aynı şekilde diyabet veya kalp rahatsızlığı gibi tedavi edilmesi gereken fakat psikolojik alt yapısı olan bir  hastalıktır. Depresyon yalnızca zihni değil, tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır.

Depresyon, beş kişiden birinin hayatları boyunca mutlaka karşılaştığı bir sorundur. Depresyon alkolizm, uyuşturucu kullanımı ve diğer bağımlılıkların önde gelen nedenidir. Depresyon, sahip olduğu insanların yüzde sekseninden fazlasını başarıyla tedavi edilebildiği bir hastalıktır. Depresyondan kadın erkek genç yaşlı herkes etkilenebilir.

Depresyonun insan yaşamını olumsuz etkilemesi, yaşam sevincini yok etmesi ve işsel verimini azaltmasının nedeni doğru tedavinin yapılmamasıdır. İnsanlar depresyona girdiklerinde, bu durumu bir eksiklik olarak görür ve bundan utanabilirler. Ancak Depresyon utanacak bir şey değildir. Depresyon bir karakter kusuru ya da zayıf kişiliğin işareti değildir. Sadece zor durumların üst üste gelmesi arzuların gerçekleştirilememesi hiç bir şeyin yolunda gitmemesi sonucu girilen ruhsal bir karanlıktır, ancak geçici bir durumdur.

Depresyon Belirtileri nelerdir ? Sağlık  nelerdir depresyon belirtileri

 

Depresyon hastalarının üçte ikisinden biri hiç tedavi istememektedir. Bunun bir nedeni, birçok insanın hâlâ depresyonu bir tıp uzmanının tedavi edebileceği veya tedavi etmesi gereken bir hastalık olduğunu düşünmemesidir. Bununla birlikte, depresyon hastalarının % 80’den fazlası başarıyla tedavi edilebilir. Depresyon tedavisi genellikle ilaç ya da terapiyi ya da her ikisini birden kullanır. Farklı depresyon türleri farklı ilaçlarla tedavi edildiğinden, doğru tedaviyi belirlemek için doğru bir tanı gereklidir. Bu tanı için kişinin depresyon belirtileri taşıyıp taşımadığınızı bilmesi gerekmektedir.

 Depresyon Belirtileri nelerdir?

Klinik depresyon tanısı için, birey iki haftalık bir süre veya daha uzun süre aşağıdaki depresyon belirtilerinin ,semptomların en az beşini yaşamalıdır:

  • – Karamsar üzgün ya da hırçın ruh hali
  • – Daha önce hoşlanılan aktivitelerde ilgi veya zevk kaybı
  • – Azalmış enerji veya yorgunluk
  • Uyku bozukluğu        (Uyku bozukluğu tedavisinden önceki yazımızda bahsetmiştik)
  • – İştah veya kilo değişir (artar veya azalır) Hızlı Kilo vermek başka sorunları da beraberinde getirir. Depresyonla olan bağlantısını anlatmıştık.
  • – Aktivite seviyesinde değişiklik (huzursuzluk veya duygu yavaşlar)
  • – Konsantre olma veya karar verme becerisi azalır
  • – suçluluk hissi
  • – Ölüm veya intihar düşünceleri depresyon belirtileri arasındadır.

Depresyon sadece uzun bir süre karamsar ve üzgün hissetmekten başka bir şey değildir. Depresyon yaşamı bozar ve

ilişkilerimizi ve çalışmalarımızı etkiler. Depresyon kadınlar arasında en yaygın zihinsel sağlık kaygısıdır. Özellikle hamilelikte depresyon konusu başlı başına bir konu oluşturur.

Depresyon kadınların % 10-25’ini, erkeklerin % 5-12’sini hayat boyunca mutlaka en az bir kez yoklar.

Depresyon tekrarlayan bir hastalıktır. İlk bölüm genellikle ergenlik döneminde veya erken yetişkinlikte ortaya çıkar, ancak her yaşta olabilir.

Depresyon Belirtileri nelerdir ? Sağlık  nelerdir depresyon belirtileri

Depresyon Risk faktörleri

Depresyonun asıl nedeni bilinmemektedir ancak ruhsal ağır gerilimlerin etkisi ile olduğu bilinmektedir.

Biyolojik risk faktörleri şunları içerir:

genetik, beynin kimyasal dengesizliği ve hormonal değişiklikler. Hormanal değişikliklere örnek olarak hamilelikte yaşanan duygusal değişimler verilebilir.

Psikososyal risk faktörleri arasında şunlar bulunmaktadır: erken tecrübeler, yaşam olayları, olumsuz düşünme ve davranış biçimleri ve yetersiz sosyal destek olabilir.

İlişkilerde Ayrılık sonrası yaşanan depresyon doğal bir sonuçtur. Ayrılık sonrası yapılması gerekenlerden sizlere bahsetmiştik okuyunuz uygulayınız. Yalnızlık sorunu ile başbaşa kalan insan, depresyonla ve daha ileri sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Yalnızlık psikolojisi ve Yalnızlığın sebep olduğu rahatsızlıklar konusunu önceki yazılarımızda detaylıca anlattık.

Sosyal fobi tek başına bir sorun olmakla birlikte depresyona giden yolda önemli bir basamaktır. Sosyal fobi insanı yalnızlaştırdığı için depresyona zemin hazırlayan bir çekingenlik halidir. Ruhsal bir sorundur.

Sosyal fobinin yalnızlığa etkisini. ve Sosyal Fobiden kurtulmak için gereken yöntemleri bol bol anlatmıştık. Mutlaka okuyunuz.

Depresyon Belirtileri nelerdir ? Sağlık  nelerdir depresyon belirtileri

Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır:

Tedavinin bazı klasik yolları vardır;

Depresyon tedavisinde Psikoterapi :

Bilişsel-davranışçı terapi,

örneğin Kişiler arası terapi

Etkililik:

Başarı oranı% 60-65% arasındadır.

 

Depresyon tedavisinde Anti-depresan ilaçlar:

örn. Celexa, Paxil, Prozac, Effexor

 

Etkililik:

% 60-65 başarı oranı

Bir yıldan sonra % 50 nüks oranı

 

Psikoterapi ve ilaç kombinasyonu optimal tedavi olarak her iki tedaviden de daha başarılı bulunmuştur. Depresyon tedavisi hakkında daha ayrıntılı bir kaynağa ulaşmak için tıklayınız.

 

Depresyon Belirtileri nelerdir ? Sağlık  nelerdir depresyon belirtileri

Leave a Reply