Bebeklerde Kabızlık Nasıl Önlenir ?
Bebeklerde kabızlık Nasıl Önlenir ? Annelerin çektiği sıkıntıların başında yeni doğan bebeklerde kabızlık sorunları gelmektedir, bebekleri huzursuz eden bu durum annelerin de mutsuz olmasını bazen de çaresiz hissetmesini sağlar. Ancak bu durum son derece yaygın bir durumdur bu yüzden bebeklerde kabızlık çok yaygın olduğu için endişelenecek bir şey yoktur. Neredeyse bebeklerin yarısı bu sıkıntıyı çekmektedir. Bu sorun kolayca tedavi edilebilir.

Bebeklerde kabızlık
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Bebeklerin, anne sütü ile karşılaştırıldığında, formül sütleri sindirmeleri zor olduğundan genelde bebekler formülize edilmiş sütler tükettiğinde kolayca kabız olabilirler. Daha doğrusu bu tür besinler tüketildiğinde kabız olma olasılığı daha yüksektir. Bebeklerde kabızlık , anne sütünden bebek formülüne ya da dehidratasyona bağlı olarak diyette bir değişikliğe neden olabilir. Bebeğin beslenme programında olası bir değişiklik de kabızlığa neden olabilir. Bebeklerde kabızlık , katı yiyeceklerin verilmesi ile olabilir, bu da oldukça normaldir.
Bebeğiniz kabız olup olmadığını anlayabilmeniz için çeşitli işaretler ve belirtiler vardır. Bebeğinizin kabız olduğundan emin olmak için aşağıdaki yeni doğan kabızlık belirtilerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
- 1-Bebek bezi içindeki sert ve kuru dışkı parçaları görmek
- 2-Bebeğin bağırsak hareketlerinde azalmalar
- 3-Mide şişmesi
- 4-çatlaklar anüs açılması
- 5-dışkıda kan görülmesi
- 6-hırıltılı ve dışkılama önce ağlama
Yeni Doğanlarda Kabızlık
Emzirme
Anne sütü, besin maddelerinin mükemmel bir şekilde dengelenmesine yardımcı olur ve dışkıyı daha yumuşak hale getirir. Anne sütünde bulunan motilin hormonu, bebeklerde bağırsak hareketlerini destekler.
Kabızlık Masajı nasıl yapılır?
Yeni doğmuş bebeklerde kabızlık ve gazdan kurtulmak için kabızlık masajı yapılabilir. Bebeklerde kabızlık sorununu hafifletmek için yumuşak bir karın mesajı yapılması yararlı olur. Bir karın masajı yapmak için önce bebeğinizi sırtüstü yatırın. Şimdi mideye göbek bölgesinde saat yönünde hafifçe masaj yapın ve daha sonra yavaşça dairelerden dışa doğru hareket ettirin.
Bebeklerde kabızlık için Bacak Egzersizleri
Bu egzersiz bebek kabızlığının hafifletilmesi için uygulanabilen hafif bir egzersizdir. Bunun için bebeğinizi sırt üstü yatırın, bacaklarını tutun ve hafifçe dizlerine doğru eğin. Şimdi, bacakları sırayla iterek ve çekerek ileri geri bisiklet sürer gibi bebeğin ayaklarını hareket ettirin.
Sıcak banyo Yaptırın
Bebeğinize rahat bir banyo sağlamak bebeklerde kabızlığı önler bebeği rahatlatır. Banyo yaparken mideye masaj yapabilirsiniz. Bu bebeğinizin rahatça dışkılamasını sağlayacaktır.
Su İçirin
Bebekler dehidrasyon nedeniyle kabız olabilirler. Yeni doğan bebeğinizin sıvı ihtiyacını aksatmamalısınız. Çocuk doktorunuz izin verirse, kabız olan bebeğinize biraz kaynatılmış- soğutulmuş su verebilirsiniz. Genel olarak, bazı bebeklerin soya temelli formülleri inek sütü esaslı formüllerden daha iyi tolere ettiği gözlenmiştir. Prebiyotik içeren formüller bebeklerde kabızlık oluşumunu azaltmaya da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, formül sütünü değiştirmeden önce çocuk doktorunuzla konuşmayı unutmayın.
Diyetteki Değişimler
Katı yiyecekler yiyebilecek kadar büyüyen bebek için, çocuk doktorlarına danıştıktan sonra, lif açısından zengin gıdalar verilebilir. Yulaf ve arpa gibi tahıllar ve püre haline getirilmiş meyve ve sebzeler, düzenli bağırsak hareketlerini geliştirmek için yürümeye başlayan bebeğin diyetine eklenebilir. Meyve suları, özellikle elma ve armut suyu, kabızlıkta önemli ölçüde rahatlama sağlayabilir.
İlaçlar
İlaçlarla ilgili olarak şu söylenebilir, ilaçların yan etkileri olabilir ancak kabızlığı rahatlatılması için bebeklere özel üretilen kabızlık giderici ilaçlara başvurabilirsiniz. Bebeklerde kabızlık sorununda doktor izni alınmadan ilaç kullanılmamalıdır. Bununla birlikte gliserin fitili kabız olan çocuklara sık reçete edilmektedir.