Fotoğraf Makinesi Ayarları
SLR Fotoğraf Makinesi Ayarları ne işe yarıyor ? Kameranızın Auto ayar seçeneğinin güven sınırları içerisinde hapsolmanıza gerek yok. Daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için kullanabileceğiniz Fotoğraf Makinesi Ayarları mevcut. bir sürü düğme, kadran ve diğer ayarlar bulunuyor. Bunlardan bazılarını JAY TOWN bizlerle paylaşıyor.
Kendinize dijital bir fotoğraf makinesi aldınız ve her şey yolunda gidiyor. Şarj ettiniz, fotoğraf makinenizi açtınız vene zaman düğmelere bassanız çıkan sonuçtan bir hayli memnun kaldınız. Şimdi daha da memnun kalmanın sırlarını açığa çıkarma zamanı geldi. Şimdi bakalım ayarlar ne işe yarıyor ?
Fotoğraf Makinesi ayarları ne işe yarıyor ?
Fotoğraf Makinesi AUTO ayarı
Birçok fotoğraf makinesi fabrika ayarı olarak Auto moduna ayarlanmıştır. Bu seçenek ya “P” ya da bir fotoğraf makinesi simgesi ile gösterilir. Auto modu sizin için her şeyi yapar. Enstantane hızını, diyafram açıkhğmı, bazen ISO’yu (fotoğraf makinesinin markasına bağhdır) belirler ve flaşa ihtiyacınız olup olmadığına kendisi karar verir. Bu ayarlar ne işe yarıyor ?Bu mod alkollü ya da zeka Özürlü kişilere göre geliştirilmiş bir özellik olarak nitelendirilemez. Kameraya istediğimiz şeyi yaptırabilmemiz için ilk iş başka bir çekim modunu seçmemiz gerekir. Genellikle seçim yapabileceğimiz üç farklı (bazen dört) mod daha bulunmaktadır.
Fotoğraf Makinesi PROGRAM ayarı
Kendinizden emin değilseniz deneyeceğiniz ilk mod Program modudur. Bu ayarlar ne işe yarıyor ?Bu mod kadran üzerinde “P” simgesi ile gösterilir. Tıpkı Auto gibi, Program enstantane tane hızım ve diyafram açıklığını sizin için belirler ancak Auto modundan farklı olarak yaratıcı isteklerinizi karşılayabilmeniz adına değerleri sizin belirlemenize de olanak sağlar. Doğru çekimi sağlarken bir yandan da sizin enstantane hızını ve diyafram açıldığını değiştirebilmenizi mümkün kılar. Eğer enstantane hızını artırırsanız, diyafram daha fazla ışık alabilmek için açılacaktır. Eğer diyaframı kapatırsanız bunun tam tersi gerçekleşecektir. İki yöntem de aynı çekimle sonuçlanacaktır ancak efekt farklı olacaktır. Program modunu Auto modundan üstün kılan bir diğer özelliği ise flaş kontrolüdür. Program modunu kullanarak flaş opsiyonlarının artacağını göreceksiniz. Auto modunda genellikle flaşınız ya açık ya da kapalıdır ancak devrededir. Hatta bazı fotoğraf maki- nelerinde flaşı açma kapama seçeneği yoktur bile. Program modu karanlıkta bile flaşı kapatmanızı müm- kün kılar. Yavaş senkron modunda flaşın yanmasını sağlayabilir, kırmızı göz azaltma seçeneğini açık ya da kapalı konuma getirebilirsiniz.
Fotoğraf Makinesi DİYAFRAM önceliği nedir ne işe yarar
Diyafram Önceliği modu kadranı çevirerek ulaşabileceğimiz bir diğer opsiyondur. Bu mod “A” simgesi ile belirtilir.Bu modda siz fotoğraf makinenizin kullanmasını istediğiniz Diyaframı seçersiniz, makineniz de enstantane hızını otomatikolarak belirler. Alan derinliğindeki hakimiyeti tamamıyla elinizde bulundurmak isteğinizde bu özelliği kullanabilirsiniz. Seyahat fotoğrafları çekmek istediğinizde bir çiçeklerin tıpkı yanınızdaymış gibi net olmasını ve çiçeklerin arka planında Alplerin yükselmesini isteyebilirsiniz. Böyle bir resim çekebilmeniz için maksimum alan derinliğini elde etmek adına dar bir diyafram (genellikle yüksek rakamlarla ifade edilir) seçmeniz gerekmektedir. Diğer bir yandan arka plan ayrıntısını hedeften uzaklaştırmak istemediğiniz portre fotoğraflarında geniş diyafram seçerek sadece hedefi net hale getirebilirsiniz.

Bu ayarlar ne işe yarıyor ?
Fotoğraf Makinesi Enstantane önceliği nedir ne işe yarar
Diğer bir mod kadran üzerinde “S” ile belirtilmiş olan Enstantane Onceliği modudur. Bu mod tam olarak Diyafram Onceliği modunun yaptığının tam tersini yapar. Gerekli enstantane hızını seçerek makinenizin doğru diyaframı ayarlamasına izin verirsiniz. Hareketli nesneleri fotoğraflamanız söz konusu ise ve nesnenin hareketini vurgulamak istiyorsanız bu özellik gerçekten çok kullanışlı.
Fotoğraf Makinesi MANUAL ayarlar
Fotoğraf Makinesi Ayarları ne işe yarıyor. Eğer ona sahip olacak kadar şanslıysanız dördüncü mod kadran üzerinde “M” ile belirtilen Manual modudur. Manuel modu genellikle üst düzey fotoğraf makinelerinde bulunur ve kullanması ustalık gerektiren bir özelliktir. Manual modda makineniz hiç bir şey yapmayacağı için tüm kararları z vermek durumundasınız. Size rehberlik eden bir ışık ölçümünüz olacak ve siz dikkatinizi ona vermek durumundasmız. Aksi halde kar gibi ya da gece yarısı gibi görünen resimler çekersiniz.
Manuel modunun en iyi yanı sizin yaratıcılığınızı ön plana çıkarıyor olmasıdır. Hedefınizi gökyüzüne karşı daha az ışıklandırarak siluet elde etmeniz ya da gökyüzünü daha aydınlık hale getirerek ön plandaki nesnelerin ayrıntılarını fotoğraflamanız mümkündür. Ne yazık ki birçok Manual ayarının fotoğraf makinelerinde kullanılması zordur. Bir çok marka enstantane hızı ve diyaframı ayarlamaya olanak sağlayan düğmeler kullanmayı tercih etse de bazı üst düzey fotoğraf makinelerindediyaframı ayarlamaya yarayan bir halka lensin etrafında mevcuttur. Bu modlarda birkaç fotoğraf çekmeyi deneyin ve neler başarabileceğinizi kendiniz görün. Işık miktarı ve dağıtımı ile oynayarak olağanüstü sonuçlar elde edebilirsiniz. Diğer modları da bir süre kurcaladıktan sonra Auto modunun orda olduğunu unutacaksınız. Bir daha asla hatırlamamak üzere. Jay Town Melbourne Sunday Herald Sun’m fotoğraf editörüdür.