Ailede görgü ve nezaket kuralları nelerdir ?
Ailemizde uymamız gereken ve çocuklarımıza da öğretmemiz gereken bazı görgü kuralları vardır. Ailede görgü ve nezaket kuralları hakkında bir yazı yazmak istedik. Geçmiş örfsel bazı eklemeler yapmış olsakta, bu görgü kurallarının geniş bir kitlede uygulanan yıllarca uygulanmış kurallar olduğunu unutmamamız gerekir diye düşünüyorum.
Çocuğun, “insan” olabilmesi için mutlaka öğretmene ve eğitimciye ihtiyacı vardır. Onun ilk eğitim yeri ailedir. Karşılıklı sevgi ve saygının hakim olduğu bir yuvada, güven içinde serpilip gelişir. Eğer bir ailede anne ve babanın rolleri belli değilse, çocuklar yeterli sevgiyi ve ilgiyi göremiyorlarsa; fiziksel ihtiyaçları karşılansa bile, o ailede yetişen çocuklar ruhsal yönden gelişemez, cemiyete problemli insanlar olarak adım atarlar.
Çocuğu ihmal etmeye başladığınız an bir davranış bozukluğu göstererek sizi ikaz eder. Bu davranış ile “ruh sağlığım tehlikede” demek ister.

Görgü kuralları
Eğer çocuğunuz birden bire;
- kekelemeye,
- tırnak yemeye,
- altını ıslatmaya
- inatçılık etmeye
başlamışsa telaşa kapılmadan ve zor kullanmadan oturup “nereden yanlış yapıyorum sorusuna cevap aramalısınız.
Çocuklarının “hayırsız” çıktığını Söyleyen anne-babalara deriz ki; “Hayırsız çocuk yoktur; hayırsız anne-baba vardır.”
Evet; ne ekerseniz onu biçersiniz;
Hiçbir çocuk kendisine verilen emeği inkâr etmediği gibi, esirgenen sevgi ve şefkatin bedelini de”ödetmeyi de ihmal etmez….
Sevgi ve güven duy. Okulda öğretilebilen teorik bilgiler değildir. Ancak yaşanarak öğrenilebilir.
Sonuç olarak, bütün medeni ve sosyal davranışlar ailede kazanılır. Ruh Sağlığının lazımlarından olan SEVGI, SAYGI, HOŞGÖRÜ’
ŞEFKAT, YARDIMLAŞMA, GÜVEN gibi temel ‘ duygular ailede yaşanarak kazanılır.
Unutmayın… Çocuklar sizin bir parçanızdır.
Ailede görgü ve nezaket kuralları neler ?
Aile hayatında ilk prensip, bütün aile bireylerinin birbirlerini en güzel şekilde temsil etmeye özen göstermeleri, birbirlerinin ”şeref ve haysiyetlerine zarar getirici her türlü davranışdan kaçınmaları olmalıdır. Bu hedefte bazı görgü kuralları vardır.
Ailede görgü ve nezaket kuralları 1 : Eve Selamla Girmek ve Çıkmak
Bu görgü kurallarından en önemlisi selamdır. Aile fertlerinin eve girdiklerinde birbirlerini selamlamaları çok önemlidir. Eve kim gelirse gelsin diğerlerini selamlamalı, evden ayrılırken de selam ile ayrılmayı unutmamalıdır. Zaten selamın mânâsı karşıdakine iyilik, esenlik dilemek değil midir?
Selam veren kişinin selamını almak da evdekilerin görevidir. Bu görgü kuralları toplum yapımızda önemli bir yer tutar.
Ailede görgü ve nezaket kuralları 2 :Mahremiyete ve Özel Hayata Saygı
Özel hayata saygı çok önemli görgü kuralları arasındadır. Evler, kişilerin en mahrem mekanlarıdır. Aile fertleri birbirlerinin mahremiyetine en yakın olan kişiler olarak aile içinde olup biten özel olayları ve sırları evin dışına çıkarmamak ve kimse ile paylaşmamak durumundadır.
Aile içinde bir diğerinin lzni olmadan hiçbir şekilde yapılmaması gereken bazı dikkatler vardır ve bu konu aile içindeki saygı açısından çok önemlidir. Bu bakımdan evdeki hiç kimsenin;
Ailede görgü ve mahremiyet kuralları :
- Mektubu açılmaz.
- Kapısı dinlenmez.
- Çekmeceleri karıştırılmaz
- Telefonu dinlenmez.
- Telesekreterine bırakılan mesajları dinlenmez
- Cep telefonundaki mesajları okunmaz,
- Özel eşyaları kullanılmaz.
- E-mailleri okunmaz.
- Kütüphanesi kanştırılmaz.
- Eşyası başkasına verilmez.
- Paketleri açılmaz.
- Hatıra defterleri okunmaz.
- İstemediği konularda hiç kimseye bilgi verilmez.
- Yatak Odalarma Izinsiz Girilmez.
Ev hayatının önemli görgü kurallarından birisi de kişilerin yaşadıkları mekanları sorumsuz olmadan kullanma haklarıdır. Akşam yatma Vakti gelince, ya da sabah uyanma vakitlerinde insanların yattıkları odaların kapıları açılmaz. Eğer izin verilmişse bile kapı önce tıklanır ve biraz bekledikten sonra girilir. Özellikle çocukların ebeveynlerin yatak odalarına izinsiz girmeleri çok yanlıştır.
Anne babalar da çocuklarının odalarına girerlerken aynı hassasiyeti göstermelidirler.
Aslında yatak odaları aile fertlerinin istirahata çekildikleri özel yerler olarak herkes için aynı dikkati gerektirir.
Ailede görgü ve nezaket kuralları (Evde)
Ailede Evin Ortak Alanlarının Kullanımı da Birbirine Özeni Gerektirir. Bazı görgü kurallarına uyum gerektirir
Evdeki ortak kullanım alanlarında; yani mutfak, salon, balkon gibi yerlerde uygunsuz kıyafette gezmemelidir. Yatak kıyafetleri ile kahvaltı sofrasına oturmak, terbiyeli insanın davranışı değildir.
Aile fertleri mahrem eşyalarını başkalarının görebileceği salon, banyo gibi yerlerde açıkta bırakmaktan sakınmalı, özellikle hanımlar evin çamaşırlarını asarken mahremiyete dikkat etmelidirler.
Tuvalet, banyo, lavabolar, mutfak, salon gibi ortak kullanım alanlarında temizlik ve düzen konusunda dikkatli olunmalı, kimseyi iğrendirmemelidir.
Televizyon, radyo, telefon gibi ortak kullanım araçlarını diğer aile fertlerini huzursuz etmeden kullanmaya özen göstermelidir.
Evde Çalışmak Durumunda Olanlara Saygı Gösterilmeli
Bazı aile fertlerinin çalışmalarının bir bölümünü evlerinde sürdürmeleri gerekebilir. Bu bakımdan ailedeki diğer kişilerin anlayışlı olması ve şartları zorlaştırmaması gerekir. Görgü kuralları toplum içinde zamanla oluşmuş, doğruluğu ve faydası yaşayarak öğrenilmiş kurallardır.